Annons

Fler uppsägningar att vänta på Sydgym

Ytterligare omkring tio lärare på Sydskånska gymnasiet riskerar förlora jobbet i höst. Prognosen för hur många elever som skulle söka sig till skolan slog fel. En av anledningarna är att Sjöboungdomar valde gymnasieskolor i Lund i mycket högre utsträckning än väntat.
Ystad • Publicerad 24 september 2011

Sydskånska gymnasieförbundet klarade inte att locka så många elever inför hösten som man förväntat i sin budget. Verksamheten har anpassats för att ta emot 2290 elever. I dag går 2105 elever på skolan, en differens på 185 elever.

Med tanke på att gymnasieförbundet måste betala i snitt 60 000 kronor i terminen för varje elev i upptagningsområdet som väljer att gå i skola i en annan kommun så rullar pengarna snabbt iväg.

Annons

– Man kan säga att siffrorna inte har gått vår väg, säger Bo Sterner (M), ordförande i gymnesiedirektionen.

Det är främst eleverna i medlemskommunen Sjöbo som spräcker prognosen. Där har nästan 20 procent fler än förväntat ratat Sydskånska gymnasiet till förmån för skolor i Lund.

– Varför det blivit så har vi inget svar på. Varken tidigare års antagningssiffror eller storleken på elevkullarna kunde förbereda oss på detta. Det enda motivet som vi kan se just nu är att kommunikationerna mellan Sjöbo och Lund blivit bättre, säger Bo Sterner.

Det oväntade bakslaget i elevtillströmningen tvingar nu gymnasieledningen till åtgärder. Senast i våras fick 20 lärare sägas upp på grund av det vikande elevunderlaget.

– Det är tråkigt att det har blivit en ständig process att hålla på och säga upp folk, säger Bo Sterner.

Ekonomichef Anne-Mai Olsson konstaterar att det nedskärningarna måste ske inom lärarkåren.

– Vi ligger redan tidigare på miniminivå inom till exempel elevvård, administration och måltidspersonal.

Enligt Bo Sterner görs inte bara besparingar i personalen utan även på lokaler i bland annat Tomelilla, som gymnasiet helt har lämnat.

– Tyvärr ger inte dessa åtgärder utslag förrän senare, säger han.

Rektorerna har nu fått i uppdrag att omedelbart se över sina verksamheter inför stundande förhandlingar med facken. Men oavsett hur snabbt detta kan genomföras kvarstår en uppsägningstid på sex månader.

– Vi hade ju räknat med att få ett plusresultat i år. Vi får se hur det går med det, säger Anne-Mai Olsson.

Maria Sällberg
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons