Annons

Flyktingar får faddrar i Ystad

Nytillkomna invandrarfamiljer i Ystads kommun ska ha rätt till en svensk fadderfamilj som kan hjälpa i vardagen. Det anser Carin Andersson (kd) i en motion till kommunfullmäktige och socialnämnden håller med.
Ystad • Publicerad 5 mars 2003

En fadderfamilj som på ideell basis stöttar en invandrarfamilj, bland annat vid kontakter med skola och sjukvård, kan ge förutsättningar som både ökar mångfalden och motverkar rasism, menar Carin Andersson. Hon nämner socialförvaltningen som den mest lämpade myndigheten att handha utbildning och handledning till fadderfamiljerna. Under åren 1985-1996 tog Ystads kommun emot flyktingar, men eftersom det i dag råder brist på lägenheter i kommunen flyttar det för närvarande inte in så många nya flyktingfamiljer från förläggningarna, konstaterar socialnämndens ordförande Bengt Gundel (s). Han är dock positiv till idén och socialnämnden har nu beslutat att ett system med fadderfamiljer ska ingå som ett erbjudande till mottagna flyktingar framöver. Om och när detta blir aktuellt ska faddrarna organiseras genom socialnämndens försorg.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons