För få chefer inom kommunen

Socialförvaltningen lever inte upp till det riktmärke Ystad kommun har om att avdelningschefer ska ha max 30 underställda. Det var i juni 2002 som fullmäktige klubbade målsättningspolicyn om ett begränsat antal underställda per chef. Motivet var att förbättra arbetsmiljön på kommunen. Genom färre anställda per chef skulle cheferna i större utsträckning kunna se till sina anställda.
Ystad • Publicerad 6 augusti 2004

- Det kom nya undersökningar som visade att till exempel utbrändhet skulle minskas genom bättre kontakt mellan chef och underställd, säger Bengt Gundel, socialnämndens ordförande, som var med och drev igenom policybeslutet. Idag har socialförvaltningen ungefär 800 personer anställda på tre olika områden. I Vård- och omsorgsfacket är situationen som allra värst vad gäller antalet underställda per chef. - Varje chef har runt 50 anställda, några uppåt 70-80, säger förvaltningens administrativa chef Lennart Kjellander. I Socialförvaltningens andra stora fack - vården av fysiskt och psykiskt handikappade - är situationen något bättre, om än inte bra. Här uppskattar Lennart Kjellander att enhetscheferna har runt 40 underställda i snitt. Socialchefen Pelle Östervall beklagar utvecklingen, men hänvisar till politikernas sparkrav. - Socialförvaltningen utvecklar sig just nu i motsatt riktning av policybeslutet. Men vi är tvingade att spara. Och påbudet från politikerna är att vi inte ska skära i den direkta vården. Därför skär förvaltningen istället ned på antalet chefer. Även om arbetet mot 30-gränsen är på tillfällig reträtt försäkrar socialchefen att förvaltningen inte förlorat hoppet. Runt år 2006 tror han att situationen kommer se mycket bättre ut. - Och jämfört med andra kommuner ligger vi fortfarande hyfsat till. På frågan om att Pelle Östervall tycker politikernas målpolicy är orealistisk svarar han "att alla sådana riktlinjer riskerar att bli fyrkantiga". - Det är en fråga och erfarenhet och kompetens hos de enskilda cheferna också. Men 30 per chef är ingen dålig siffra i snitt. Ofta idealiseras detta med platta organisationer. Men priset i sådana organisationer är att ingen har något stöd. Chefer behövs i den bemärkelsen, säger Pelle Östervall. Bengt Gundel, ordförande i socialnämnden, är medveten om de höga siffrorna. Han påpekar att antalet underställda är särskilt högt inom socialen eftersom förvaltningen har många deltidsanställda som delar på heltidstjänster. Även inom kommunens andra stora förvaltning - Barn och utbildning - har vissa chefer fler än 30 underställda. Det rör sig dock om ett fåtal rektorsområden, och utvecklingen där går mot färre underställda per rektor, säger Bun-ordföranden Kenth Jagerborn. Barn- och utbildningsförvaltningen har runt 800 anställda och 30 arbetsledare. I snitt blir det ungefär 27 anställda per chef.

Joel Eriksson joel.eriksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.