Föräldrar tar strid för matsal

Föräldraföreningen på Glemminge-skolan tar upp kampen om den stängda matsalen. De vill inte att eleverna ska fortsätta gå till Räfsans byakrog under luncherna.
Ystad • Publicerad 30 oktober 2007
Barnen på Glemmingeskolan är förtjusta i båten som är det nya tillskottet på skolgården och en gåva från föräldraföreningen. bild: Albin brönmark @08 Bildbyline:
Barnen på Glemmingeskolan är förtjusta i båten som är det nya tillskottet på skolgården och en gåva från föräldraföreningen. bild: Albin brönmark @08 Bildbyline:Foto: 

Efter att Glemmingeskolans kokerska pensionerades i våras samtidigt som skolans elever tillfälligt minskade i antal, bestämde politikerna sig för att inte anställa någon ny kokerska utan stänga skolans matsal istället. Luncherna äter eleverna därför numera på Räfsans byakrog som ligger några hundra meter från skolan.

Barnen har än så länge inte klagat på lösningen men förskollärare Monika Härstedt menar att situationen är ohållbar i längden:

– När vädret bli sämre blir det jobbigt för barnen och om elevantalet ökar nästa läsår kommer vi inte att få plats på krogen. Det är redan trångt som det är i dag.

Detta resonemang håller skolans föräldraförening med om. De vill ta upp kampen om att öppna matsalen igen.

Och de kan tänka sig olika lösningar. Om inte politikerna anser att man har råd att anställa en ny kokerska tycker de att en lösning skulle kunna vara att transportera maten från Räfsans byakrog till matsalen.

– På det viset slipper barnen gå bort till krogen och sitta och äta i trånga lokaler, säger Eskil Jönsson som är ordförande i Glemmingeskolans föräldraförening.

Föreningens styrelse ska träffas nu på torsdag för att gemensamt komma fram till en ståndpunkt som ska framföras till ansvariga politiker.

– Vi hoppas få till stånd ett möte med barn- och ungdomsnämndens ordförande Paula Nilsson (m) för en diskussion i frågan, säger Eskil Jönsson. Enligt föräldraföreningens egna beräkningar skulle skolan kunna få ett 14-tal nya elever nästa läsår. Stämmer de siffrorna kommer eleverna inte att få plats att äta på Räfsans byakrog.

Men enligt rektor Ingela Larssons beräkningar är det endast åtta barn som är aktuella att börja på Glemmingeskolan under nästa läsår.

– Det finns åtta barn som går på förskolan i dag och det är dem vi räknar med till hösten 2008.

Ingela Larsson vill inte spekulera i hur elevernas lunchsituation kommer att se ut nästa läsår utan hänvisar till en enkät som skolan sammanställt:

– Vi ska dela ut den till elever och föräldrar i mitten av november. Efter att ha tagit del av deras svar får vi fundera över situationen. Johan Håkansson är förälder till två barn som går på Glemmingeskolan.

Personligen tycker han att barnen ska äta i sin matsal i stället för att gå bort till bykrogen ett par hundra meter bort.

– Samtidigt vill jag vänta med att döma ut den lösningen tills skolan haft sin utvärdering, säger han.

Det som mest bekymrar föräldraföreningen är vilka konsekvenserna kan bli av att skolan saknar en matsal.

– Ett beslut att stänga ned hela skolan är lättare för politikerna om matsalen fortsätter att hålla stängt, befarar Eskil Jönsson.

Linda Stark

0411-55 78 06

linda.stark@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.