Företagare ansöker om rekonstruktion

En ansökan om en företagsrekonstruktion lämnas i dag in till Ystads tingsrätt. Det är företrädaren för ett handels- och ett lantbruksbolag som ansöker hos tingsrätten om denna form av omstart för sina verksamheter.
Ystad • Publicerad 4 februari 2003

I ansökan förklarar företagaren varför de två aktiebolagen hamnat på obestånd. Mannen hänvisar till en polisanmälan om bedrägligt beteende. Han anser att mycket av bolagens problem beror på att han var sjukskriven långa perioder på grund av de brott som han uppger sig ha blivit utsatt för. -Varför en företagsrekonstruktion begärs i stället för konkurs beror på att jag och bolagen har en framtid med investerade pengar som jag ej vill ska förloras, skriver företagaren. Enligt honom kan det ena bolaget drivas vidare efter omdisponeringar och det andra sedan företagaren gett bolaget rätt att använda ett speciellt patent. -Detta kommer att ge en så bra ekonomiskt vinst att det går att reglera skulderna. Jag räknar med att bolagen senast om ett år skall vara solventa så att likvidationsplikt inte föreligger, skriver företagaren. Han ansöker nu om att Ystads tingsrätt utser en företagsrekonstruktör och anser att det är en fördel om denne inte är verksam i Ystads kommun. Lagförslaget om företagsrekonstruktion kom 1995 och den nya lagen trädde i kraft året därpå. Lagtexten omfattar företag i kris som bedöms ha utsikter till fortsatta verksamheter. Denna typ av ansökningar är till skillnad från konkursansökningar mycket ovanlig. Senast en skrivelse med en begäran om företagsrekonstruktion lämnades in till Ystads tingsrätt var hösten 1998.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.