Företagare prisades

Ystad • Publicerad 22 oktober 2007
50 000 kronor i pris fick Luigi Bellan i går kväll.
50 000 kronor i pris fick Luigi Bellan i går kväll.Foto: 

Luigi Bellan, Smedstorps snickeri, Henric Appelkvist, GB-Grossisten i Simrishamn, och Carl Otto Ottergren, vinodlare och vinimportör från Ystad, prisades i går kväll på Ystads teater.

Under Sparbanken Syds tillväxtdag, inför en näst intill fullsatt teater, fick de två förstnämnda ta emot 50 000 kronor vardera, årets tillväxtpriser. Årets nytänkarpris på 10 000 kronor gick till Carl Otto Ottergren.

Som namnet mer än antyder ägnades tillväxtdagen på teatern åt hur alla goda krafter ska kunna stimulera näringslivet i sydöstra Skåne. Inbjudna var politiker, företagare och andra nyckelpersoner.

En programpunkt var en utfrågning, ledd av Jan Wifstrand, tidigare chefredaktör på DN. I panelen satt olika företrädare för sydöstra Skåne.

Göran Bexell, rektor för Lunds universitet, talade om olika sätt som universitetet kan vara en resurs för sydöstra Skåne. Han nämnde bland annat samarbetet mellan universitetet och filmfolk i Ystad.

Ett annat nytt projekt, Matrundan, som ska marknadsföra regionen för så kallade kulinariska turister, presenterades också. Det handlar om att på olika sätt förlänga den korta turistsäsongen.

Målet är att under en vecka i maj skapa en publikdragare som Äppelmarknaden, fast med betydligt fler besökare. Startskottet går i maj i nästa år.

Ulf Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.