Förhandlingsspelet bakom kulisserna

Om det inte finns någon tydlig majoritet i kommunfullmäktige efter ett val måste partierna komma överens och förhandla, förklarar kommunalråd Thomas Lantz.
Ystad • Publicerad 18 september 2002

Sist tog det en och halv månad innan förhandlingarna var klara. Det vanliga är att de partier som gemensamt uppnått majoritet kallar till en presskonferens och säger att de vill bilda regering. I oktober sammanträder det gamla kommunfullmäktige i Ystad för sista gången. Första sammanträdet med nya fullmäktige blir 7 november. Enligt reglerna är det åldermannen, den person som suttit längst i fullmäktige, som kallar till sammanträdet. På mötet ska de nya ledamöterna välja ett presidium samt en valberedning. Deras uppdrag är förbereda nästa kommunfullmäktige, som äger rum 5 december. Då ska ledamöter väljas till kommunstyrelse, nämnder och bolag. De som samarbetar i majoritet eller opposition brukar föreslå valberedningen vilka de vill ha in i nämnder och styrelser. Valberedningen lägger fram förslaget till fullmäktige som fattar beslut. Rent teoretiskt kan man tänka sig att ingen får majoritet i fullmäktige, utan att två rivaliserande grupper båda vill försöka leda ett minoritetsstyre. Eftersom inget reglerat samarbete då finns i fullmäktige kan ena sidan få majoritet i en nämnd och den andra i en annan nämnd när ledamöterna ska röstas fram. Vanligtvis blir det inte så rörigt, utan även minoritetsstyren i kommunerna brukar framträda först efter förhandlingar där de tillförsäkrat sig åtminstone en passiv majoritet i fullmäktige.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.