Annons

Förskolebarn och äldre i fokus för S-satsningar

Max 15 barn i förskolegrupperna, möjlighet till livslångt lärande och stopp för nedskärningarna av välfärden.
Ystad • Publicerad 19 augusti 2014

Socialdemokraternas valmanifest vilar på sex ben. Vid sidan av leva och bo, miljö, företagande och jobb samt demokrati och delaktighet, har inte helt oväntat utbildning, omsorg och vård en framträdande roll i partiets valmanifest.

– Ystad kom visserligen på sjunde plats i SKL:s skolrankning, men vår bild av läget är att skolans resurser urholkas. Vi vill satsa mer för att ge alla barn en chans, säger Ingrid Ek (S), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Annons

Hon vill också rikta fokus mot förskolan och minska barngrupperna. Löftet är att redan 2015 införa en maxgräns på 15 barn per grupp.

– Vi vill också redan i förskolan uppmärksamma barn som behöver mer resurser.

Bredda

En satsning på vuxenutbildningarna på Forum Ystad ska ge chans till livslångt lärande och S vill även bredda utbudet på gymnasiet.

Inom äldreomsorgen vill man återföra de resurser som sparats in de senaste åren och bland annat ta bort avgifterna på hjälpmedel.

Äldre påverkar

Brukarna inom hemtjänsten ska själva ha möjlighet att utforma innehållet i tjänsterna och efter YA:s artiklar om äldre som kommunen inte vill ge plats på särskilt boende är Kent Mårtensson beredd att se över kvarboendeprincipen.

– Vi vill gärna ge större möjlighet för den enskilde att bestämma hur man ska bo, även om behovsprövningen nog inte helt går att slopa, säger Kent Mårtensson.

INTERNAL INTERNAL
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons