Försökte övertyga om ett ja till euron

Moderatledaren Bo Lundgren gästade på fredagen Österportskolan för att diskutera euron. Redan innan talet samlas många förväntansfulla elever vid skolans cafeteria. De 18-åriga eleverna Linn Mårtensson och Sofie Björk från Ystad var intresserade.
Ystad • Publicerad 28 februari 2003

- Det ska bli kul att höra. Människor har en förutfattad mening om euron. Det ska bli kul att höra hur Lundgren resonerar, säger Sofie Björk. - Det är bra att höra partiers åsikter och kunna ifrågasätta. Sen är det ju bra att vara insatt när man ska gå och rösta, säger Linn Mårtensson. Båda säger dock att de redan bestämt sig inför höstens folkomröstning om EMU. De har olika åsikter. Inte så mycket gråskalor när man diskuterar med unga människor, tyckte Bo Lundgren. Bild: Mark Hanlon I korridoren står Erik Ekelund från Moderata ungdomsförbundet. Han delar ut dekaler, information och karameller. - Vi är här för att ungdomarna från skolorna tycker det är lättare att prata med oss unga än med äldre. Sen kan vi ju passa på att värva medlemmar, säger han. 17-åriga Dick Andersson från Skurup kommer förmodligen inte att låta sig värvas till Moderata ungdomsförbundet. Han har spänt upp en röd flagga med ett porträtt av Che Guevara. - Jag gillar inte Bo Lundgrens politik. Det här är ett gyllene tillfälle att visa vad man tycker, säger Dick Andersson. Österportskolans rektor Thomas Winqvist är glad över att få partiledarbesök. - Jag tyckte att vi fick för lite politikerbesök inför valet. Så det är kul att bli uppmärksammade nu istället. Det är vår policy att inte tacka nej till partiledarbesök, säger han. Bänkarna är fullsatta när Lundgren börjar tala. Lundgren inleder sitt tal med att berätta om sina kopplingar till Ystad. Dels genom sin far som gick på Österportskolan, men som hoppade av för att kunna ägna sig åt handbollen. Lundgren tycker att Sverige, som gått med i EU, måste ta steget fullt ut och rösta ja till euron. Han avfärdar argumenten att Sverige kommer att få mindre inflytande. Både företag och privatpersoner kommer att gynnas om vi går med i EMU, anser Lundgren. Efter ett tag glider EMU-diskussionen in på andra ämnen. Det eventuella kriget i Irak diskuteras. Även politikernas löner och jämställdheten förs på tal. - Samhället förlorar på om vi inte kan ta till vara på människornas kompetens, säger Bo Lundgren. Efter talet fick Bo Lundgren applåder och en keramikfigur föreställande lurblåsaren. Han visste att lurblåsaren var en symbol för Ystad. - Jag har blivit väckt av den, skrattar Lundgren. Bo Lundgren inledde sin eurokampanj i tisdags. Det har varit ett späckat program. Innan besöket på Österportskolan besökte han Malmö och Vellinge. Vad är det roligaste med att tala inför unga människor? - Det är så mycket entusiasm, friskhet och frejdighet i diskussionen. Jag känner mig ung själv. Jag påminns om min tid i ungdomsförbundet. Det är inte så mycket gråskalor när unga diskuterar. 17-åriga Emelie Andersson från Skivarp tyckte att Lundgrens tal var helt okej. - Men politiker har en otrolig förmåga att slingra sig. Men på vissa frågor gav han klara besked. Det var trevligt att han besökte vår skola, säger Emelie Andersson. Text: Johan Joelsson (praktikant)

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.