Fortsatt oklart kring Operan i Ystad

Ett uteblivet bidrag på drygt 500 000 kronor förtsätter vålla bekymmer för Opera i Ystad. Berth Nilsson är konstnärlig ledare för Operan och han är förvånad över att ansträngningarna premieras på "nationell nivå".
Ystad • Publicerad 24 februari 2003

Blir det någon sommaropera i Ystad? - Vi håller på att jobba på detta och jag kan därför inte offentliggöra någonting. I nuläget vet jag inte, det beror på. Det blir i varje fall ingen Don Giovanni. Vi har inte pengarna som den uppsättningen skulle kosta. Ni har gått miste om kulturbidrag på drygt en halv miljon inför årets säsong. Vad innebär det för er verksamhet? - Jag är mäkta förvånad över att vi inte fått bidragen. Den kvalitet som vi kunnat uppvisa i Ystad är långt över något som skulle betecknas som bara en lokal angelägenhet. Jag är förvånad över att det inte premieras från nationell nivå. Region Skånes sparbeting drabbar också fria grupper som oss väldigt hårt. Detta innebär förstås att vi inte kan satsa i den utsträckning som vi skulle vilja. Vi arbetar nu på finansieringen. Don Giovanni skulle ha blivit den avslutande delen i en triologi av Mozartoperor. Kan du säga om någon annan, mindre kostsam Mozartuppsättning kan bli aktuell? - Vi är mitt uppe i det här och har fortfarande ett stort arbete framför oss. Jag vill inte säga någonting eller utesluta någonting. När kan operavännerna få ett besked om sommaroperan i Ystad? - Vid utgången av mars, skulle jag tro.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.