Förvirrande hållplatser vid stationen – härifrån går ersättningsbussarna

Ystad Artikeln publicerades
Torbjörn Jarl, planerare på transportbolaget Arriva som kör Pågatågen.
Foto: Malin Palm
Torbjörn Jarl, planerare på transportbolaget Arriva som kör Pågatågen.

Första dygnet med ersättningstrafik till och från Svarte har passerat med både ris och ros.

Särskilt informationen kring de olika busslinjerna och hållplatsernas placeringar i Ystad har upplevts som otydlig av resenärerna.

– Det är problem med tydligheten i skyltarna, menar trafikinformatörerna.

Efter det första dygnet med tågersättande busstrafik till och från Svarte är det många resenärer som lämnats förvirrade. En av anledningarna är att man inte hittar till de hållplatser och bussar som är angivna i Skånetrafikens verktyg ”reseplaneraren”.

Frågar man trafikinformatörerna på plats tycker de att första dagen gått förhållandevis bra, trots en del inkörningsproblem.

– Problemet har varit informationsskyltarnas tydlighet. Men nu är en ny stationskarta uppsatt där alla hållplatser är markerade, säger Torbjörn Jarl, planerare på transportbolaget Arriva, som är på plats på Ystads station för att ge information till resenärerna.

Spårarbetet är i full gång på järnvägen mellan Ystad och Svarte.
Foto: Malin Palm
Spårarbetet är i full gång på järnvägen mellan Ystad och Svarte.
Ersättningsbuss på väg från Ystad till Svarte.
Foto: Malin Palm
Ersättningsbuss på väg från Ystad till Svarte.

En buss havererade under gårdagen vid 16-tiden på eftermiddagen, och en annan med tidigare avgång var full och kunde inte ta emot fler passagerare. Men enligt Torbjörn Jarl var det inte för få trafikerande bussar – utan de oförutsedda händelserna som låg till grund för problematiken under måndagen.

– Det finns tillräckligt med bussar, det som hände igår var sådant man inte kunde planera för. Det är de olika lägena där bussarna stannar som resenärerna menar är otydligt.

”Folk var förbannade och visste inte var de skulle parkera”

Emanuel Tsesmatzoglov kör buss på busslinjen 1X, som är en replika på samma linje som stadsbuss 1 kör. Den stannar på samma hållplatser som stadsbussen. Hans linje startar och slutar vid Hamnplan, där gratisparkeringen för pendlare ligger.

– Meningen var att det skulle vara en hållplats som låg nära till hands för de som parkerar sina bilar här, berättar han.

Skyltarna med gratis parkering har precis satts upp, de var inte på plats från början berättar Emanuel Tsesmatzoglov .

– Det skulle varit skyltat från början att det var gratis parkering, det var det inte. Folk var förbannade och visste inte var de skulle parkera.

Han har sagt till tågvärdarna att de ska informera folk att hoppa på den buss som står framme och inte invänta en direktbuss i tron om att man kommer fram snabbare.

Skyltar om gratis pendlarparkering har äntligen satts upp.
Foto: Malin Palm
Skyltar om gratis pendlarparkering har äntligen satts upp.

– Direktbussarna är överfulla och de som stannar på alla mellanstationer är ibland inte ens halvfulla. Folk tror att de kommer fram snabbare om de tar direktbuss, men så är det inte. Det skiljer kanske 30 sekunder. Dessutom är det planerat att tågen ska invänta alla de bussar som går en viss tidpunkt, så de hinner ikapp avgången.

Fakta

Hållplatser för ersättningstrafik mot Svarte och Simrishamn

Hamnplan Läge A – Hållplats vid pendlarparkeringen. Härifrån avgår Linje 1X, motsvarande Stadsbusslinje 1 mot Svarte via mellanliggande hållplatser. Samma buss stannar på Läge A, Ystads station.

Läge X – Tillfällig hållplats vid Pressbyrån, Sankt Knuts torg. Här stannar tågersättande bussar, Skåneexpressen 4X samt buss 570X mot Svarte.

Stationen Läge A – Här stannar Linje 1X, motsvarande Stadsbusslinje 1 mot Svarte via mellanliggande hållplatser. Samma buss avgår tidigare från Hamnplan.

Stationen Läge E – Härifrån avgår tågersättande bussar mot Simrishamn.

Källa: Skånetrafiken

OBS! Innefattar endast extrainsatta busslinjer, ej ordinarie turer med stopp på de stationer som berörs av tågstoppet.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.