Fotgängare och cyklister lever farligare än bilister

Se upp var ni går och cyklar! Fotgängare och cyklister står för cirka två tredjedelar av de svåra skador som sjukhusen i Skåne får in. Det visar trafikdatabasen Strada som ingår i ett pilotprojekt där bland annat akuten på Ystads lasarett medverkar.
Ystad • Publicerad 15 juli 2002

Alla skadade, från rullåkare till bilförare, som kommer in på akuten i Ystad och som har varit med om en olycka får fylla i ett formulär om var olyckan inträffat, hur den gått till, om det var halt på marken och så vidare. Alla uppgifter samlas sedan i databasen Strada som ger en bred bild av hur, var och varför vi skadas av olyckor på vägar, gator och torg i samhället. - Det unika i det här är att man nu tittar på orsakerna bakom olyckorna, säger Kerstin Andersson, sjuksköterska på akuten i Ystad samt den som driver projektet tillsammans med Katarina Fridh-Svensson. Hon är paff över hur många som faktiskt skadas i trafiken på ett eller annat sätt. Tidigare statistik som polisen fört har främst uppmärksammat större olyckor med bilar, motorcyklar och mopeder inblandade, menar hon. Olyckor där folk cyklat omkull, halkat på gatan eller stått på näsan med rullorna kommer sällan till polisens kännedom trots att de kan vara mycket allvarliga. Framförallt är det singelolyckor med fotgängare och med cyklister som missas. Därför har det tidigare inte funnits något mått på hur många som egentligen skadas i trafiken. I Strada registrerar sjukhusen alla dessa "små" olyckor som kostar samhället stora summor och de enskilda stora bekymmer. Hittills visar projektet att det funnits ett stort mörkertal när det gäller skadade i trafiken. Kerstin Andersson ser projektet som mycket viktigt i förebyggande syfte. Hon nämner det stora lidande som exempelvis äldre som halkar på gatan råkar ut för. - Det är stora trauman här som aldrig annars kommer till kännedom inom kommunen, säger hon. Dessutom innebär olycksfallen stoamhällskostnader. En äldre som bryter benet kanske inte kan bo hemma längre, eller måste få en bostadsanpassad lägenhet. Hon är förvånad över att så få insatser görs för att förbättra den kommunala trafikmiljön jämfört med de insatser som görs för att ta bort farliga mattor och trösklar hos äldre som bor kvar hemma. Alla uppgifter om var folk cyklat omkull eller snubblat på gatstenar i Ystad som sjukhuset får in skickas vidare till kommunen för att den ska kunna åtgärda problemen. Halkan är givetvis ett återkommande problem. Rekordet på Ystads lasarett är 20 halkolyckor på 40 minuter. - Tittar man på vad detta kostar samhället ekonomiskt och jämför med vad man lägger på halkbekämpning så finns det ju pengar att tjäna om man kan förebygga olyckor, säger Kerstin Andersson.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.