Fredrik Andersson får Ystads kulturpris

Ystad Artikeln publicerades
”Jag är grymt stolt”, säger musikern och producenten Fredrik Andersson, årets kulturpristagare i Ystads kommun.
Foto:Hanna Folkemark-Ellborg
”Jag är grymt stolt”, säger musikern och producenten Fredrik Andersson, årets kulturpristagare i Ystads kommun.

Musikern och producenten Fredrik Andersson får priset bland annat för att han satt Ystad på den musikaliska kartan både i Sverige och internationellt.

Musikern och producenten Fredrik Andersson tilldelas Ystads kommuns kulturpris 2015. Kulturnämndens ordförande Mårten Mårtensson (S) konstaterar att beslutet var enhälligt.

– Det var en behaglig process i år. Vi var alla överens om att Fredrik är den värdigaste vinnaren.

Fredrik Andersson säger att han blev rörd när han fick telefonsamtalet på onsdagseftermiddagen.

– Blev faktiskt lite tårögd. Jag är grymt stolt och glad att kommunen värdesätter vad jag gör. Det betyder mycket och det känns verkligen skitkul.

Motiveringen till kulturpriset lyder:

”Fredrik Andersson har med besked satt Ystad på den musikaliska kartan både i Sverige och internationellt, nu senast med Johnny G (The Guidetti song) som fram till idag har 14 625 000 lyssningar på Spotify. Många är vi som också har nynnat på Who´s Da´ Man (Zlatan-låten) och Mirakel. Fredriks kreativitet har fått gro på hemmaplan och han skapar ofta sina mycket framgångsrika alster tillsammans med andra Ystadsbaserade musiker och kreatörer. Han är dessutom engagerad i det lokala musiklivet och bidrar till att många talanger får tillgång till både kompetens och teknik. Han är initiativtagare till IMP – det musikestetiska programmet på gymnasiet i Ystad. Fredriks studio Cardiac Records, med utsikt över Stortorget i Ystad, fungerar som ett musikaliskt nav där många musiker finner en alldeles speciell inspiration.”

Ystads kommuns kulturstipendium 2015 tilldelas sångerskan Frida Green.

Motiveringen lyder: ”Frida Green har en röst av guld. Hon är en musiker med stort socialt engagemang, är orädd och folklig utan att vara fast i en genre. Frida sjunger i Okå och Negative Nancy och fick sitt stora genombrott med musikkollektivet Badpojken och Johnny G (The Guidetti song). Hon har varit aktiv i det lokala kulturlivet i princip hela sitt liv; kyrkokör, välgörenhetskonserter, teater och i Lika Unika ett projekt på Ungdomens hus om allas lika värde. Frida är ett lovande framtidsnamn som med mycket själ och hjärta får kulturen att blomstra i Ystads kommun.”

På onsdagen tillkännagav kulturnämnden även sitt eget pris för Kultureldsjäl 2015, som i år ges till Ulla Winberg.

Motiveringen lyder:

”Ulla Winberg är Biografteatern Scala personifierad tack vare sitt aldrig sinande engagemang för denna värdefulla kulturinstitution. Genom sin värme, närvaro och mångåriga insats i kulturlivet i Ystad bidrar Ulla med ihärdighet och stark drivkraft till att många ges möjlighet till gemenskap och glädje i kulturens tecken. Ulla brinner för kultur och är en sann eldsjäl.”

Ystads kommuns kulturpris är på 25 000 kronor, kulturstipendiet är 5000 kronor.

Eldsjälen får en gouache av Edna Hinnerson.

Priserna delas ut på Kulturfesten på Ystads Teater den 29 oktober klockan 18.