Annons

Fullmäktige ville inte ge bort hus

Snårestad byalag höll på att få sig ett hus till skänks vid gårdagens kommunfullmäktige. Men efter lång debatt blev resultatet att de får köpa den gamla skolan för 50000 kronor.
Ystad • Publicerad 20 maj 2005

Byalaget har sedan länge använt huset till diverse aktiviteter och nu hade man anmält sitt intresse att köpa fastigheten. Förslaget som låg var att de skulle få betala just 50000 kronor. Det låga priset motiveras av att huset är slitet, att byalaget använder det till godhjärtade syften och att byalaget under flera år tagit hand om huset. Det som sen satte i gång debatten var när Matts Johnsson (fp) tog upp en principiell fråga om att i liknande fall i framtiden skänka hus som gåva till föreningar och inkludera en klausul om överlåtelseförbud.

– Det ska inte vara så att man ska kunna göra ett kortsiktigt klipp om kommunen säljer en fastighet billigt till föreningar, sa Matts Johnsson.

Annons

En sådan klausul kan inte skrivas in om kommunen säljer huset. Thomas Lantz (m) nappade på Matts Johnssons idé.

– Det är inte försent att göra på det sättet även här. Det är vi i fullmäktige som bestämmer vad som ska hända med huset, sa Thomas Lantz.

Och så blev det aktivitet i de politiska lägren. Det filades på diverse formuleringar och det diskuterades olika varianter av lösningar. Till slut ajournerades fullmäktige så att ledamöterna kunde konferera i partigrupperna. Resultatet av pausen blev att majoriteten valde att stå kvar vid det ursprungliga förslaget om att sälja huset för 50000 kronor.

– Med tanke på hur vi har hanterat liknande fall tidigare ligger vi kvar på den linjen, sa Kent Mårtensson (s).

Andra föreningar har köpt hus av kommunen och Kent Mårtensson tyckte inte att det skulle bli rättvist att nu skänka ett hus.

Matts Johnsson och Thomas Lantz höll inte med om den uppfattningen.

– Alla beslut som vi fattar i fullmäktige kan inte bli prejudikat för nya beslut som vi ska fatta. Vi måste låta oss kunna bli klokare med tiden, sa Thomas Lantz.

Frågan fick till slut sin upplösning med en votering som slutade 25–23 i majoritetens favör om försäljning enligt det ursprungliga förslaget.

Carl Johan Engvall

YSTAD
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons