Annons

Fyra lager frasig klänning på sin första fest

Den nyinköpta frasiga rödrosa långklänningen glänste. Håret var frisöruppsatt och makeupen lagd med omsorg. I lördags gick Cecilia Persson, snart 18 år, med i Sankt Knuts Gille.
Ystad • Publicerad 15 januari 2007
Tycker man det här är kul så blir man stolt och hedrad, sade nyvalde åldermannen Ola Månsson (mitten) om sitt nya uppdrag. Två av hans föregångare, Tor Hultman och Jan Kullenberg, var också med på festen i lördags.Foto:  
Cecilia Persson var den yngsta nya recipienten i gillet. Kanske kommer hon att vara med i över femtio år som Leif Björnberg.Foto: 
Sankt Knuts Gille firar alltid fest traditionsenligt på lördagen närmast Knutsdagen den 13 januari.Foto: 
Årets fest med Sankt Knuts Gille som började i Knutssalen i gamla rådhuset i Ystad lockade rekordmånga 190 personer. Inte sedan 1968 hade deltagandet varit så stort. Bild: Mark HanlonFoto: 

Dagen var efterlängtad. Yngst av recipienderna satt Cecilia Persson i rummet bredvid Knutssalen i gamla Rådhuset och väntade på att bli införd till gillet av sin far.

Ett gille med anor från 1100-talet. Ett gille som skapades av danska köpmän som ville stödja varandra för att säkra transporter och få kontakter med fjärran marknader.

Annons

Ett gille som i dag mest ägnar sig åt fest och papegojeskjutning.

– Det var mitt eget förslag att gå med. Mina för-äldrar har varit med sedan länge och jag tyckte att det skulle vara kul. Det är intressant med den historiska anknytningen, jag gillar att klä upp mig och det ska bli roligt att få lära känna alla som är med, säger Cecilia Persson.

Dagens betydelse av gillet som i lördags lockade rekordmånga 190 personer till fest är hon osäker på, men hon tror att det kan leda till många kontakter.

– Visst är det mest folk som är äldre än mig här men det är kul att de tar in nya. Då kan ju vi ta med andra yngre sen. I rummet intill befann sig de erfarna medlemmarna och förberedde sig för ceremonin. Bland dem som varit med längst fanns Leif Björnberg, 73 år. Advokat Leif Björnberg. I gillet benämns man nämligen alltid med yrkestitel.

YA passade på att sammanföra honom med studerande Cecilia Persson.

– Ja, 52 år i gillet har det blivit. Jag tycker att det är festligt och trevligt och människor är glada och lättsamma. Men min fru har inte velat gå med.

Vilken är skillnaden mellan gillet för femtio år sedan och i dag?

– Det är väl inte någon större skillnad. Men den gamla regeln att en gillesbroders ord väger mer än tre andra gäller väl inte mer? Och förr var det alltid folk på Stortorget som stod och tittade när vi gick in i rådhuset. I dag är det inte en katt som tittar.

Cecilia Persson hade letat klänning i både Malmö och Köpenhamn innan hon till sist hittade sin röd-rosa dröm med paljetter i Lund. Leif Björnberg har inte riktigt haft samma bestyr.

– Men studentfracken "har krympt". Så numera använder jag min fars frack.

Annons

På fracken sitter gillets symbol, den blå rosetten med den lilla duvan. En sådan som Cecilia Persson snart också ska få motta.

Vilket råd har du då till studerande Cecilia Persson?

– Ha trevligt. Det är därför man kommer hit!

Så var det dags.

Cecilia Perssons stolte far direktören Rutger Persson höll henne och hennes syster Charlotte högt i händerna när de trädde in i salen. Ett och ett halvt varv gick de och visade upp sig framför gillets medlemmar.

Sedan drack Cecilia Persson gillets skål och lovade att "lindra det oförskylldas olycka och bidra till bildat umgänge". Och sedan, ja, sedan förflyttade sig sällskapet till Ystads Saltsjöbad och festen kunde börja.

Jessica Ziegerer

0411- 55 78 68

jessica. ziegerer[att]allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons