Gammal mur kan vara äldre än Klostret
Tisdagens regn stoppade inte ett tiotal intresserade från att vara med på visningen av utgrävningen som pågår intill Klostrets östra sida.
Arkeologerna Therese Ohlsson, Anders Ohlsson och Lars Jönsson ville göra utgrävningen för att få svar på vad en numera borttagen utbyggnad på Klostrets östra sida använts till.
Men även för att ta reda på vad som fanns på området innan Klostret byggdes.
– Det finns exempel i det gamla Danmark där världsliga personer skänkte gårdar som sedan blivit konvent liknande Klostret i Ystad. Det kan finnas rester av någon gård här. Ån rann här så det kan också vara att hela området var sumpigt, säger Anders Ohlsson.
Skyddade av regnkläder och paraplyn lyssnade åhörarna uppmärksamt när arkeologerna Anders Ohlsson och Therese Ohlsson berättade vad som grävts fram i det 50 kvadratmeter stora området.
– Vi stötte på en mur och undrar då naturligtvis om det är något som är äldre än 1267, då Klostret grundlades, säger Anders Ohlsson.
I det drygt meter djupa hålet löper en stenmur från Klostrets östra sida i riktning mot Ankdammen.
Någon gång har en del av muren tagits bort för att ge plats för avloppsrör.
– Det är äldre rör, kanske från 1950-eller 60-talen. De har tagit bort stenar men det är inte dokumenterat någonstans. Det är väldigt tråkigt att ingen arkeolog var med, men det var vanligt förr. Från 1960-talet och framåt har det blivit bättre, säger Anders Ohlsson.
I slutet av veckan hoppas arkeologerna ha fått fram mer material av muren och då kanske få svar på hur gammal den är.
– Möjligen kan det vara sten som ligger på rasmassor. Det finns en möjlighet att de är från 1600-talet. Det finns berättelser om att delar av Klostret togs ner då men inget är dokumenterat, säger Anders Ohlsson.
Han vill nu följa murens väg in mot Klostret.
– Även om den går in under Klostret behöver det inte betyda att den är äldre men det finns en chans.
Ännu en mur har försiktigt skymtats. Den går i nord-sydlig riktning och håller på att tas fram. Än är det för tidigt att säga hur gammal den kan vara.
Nu hinner arkeologerna troligtvis inte med att utforska den mystiska utbyggnaden, men är mer än nöjda med de nya fynden.
– Vi får koncentrera oss på det vi har funnit och se hur det blir med den gamla utbyggnaden. Ibland får man göra omprövningar, säger Anders Ohlsson.
Åhörarna som stod i regnet lyssnade intresserat när arkeologerna berättade om fynden.
– Ystads historia är spännande, konstaterade Paul Hounan.
Även Irene Sörtoft fann det spännande att höra om fynden. Hon går förbi Klostret flera gånger i veckan och ville naturligtvis vara med på visningen. Att det regnade spelade ingen roll.
– Utgrävningar väntar inte på vädret, säger hon.