Gäng försökte prångla ut falska tusenlappar

Fyra män och en kvinna har åtalats för att ha försökt prångla ut falska tusenlappar.
Ystad • Publicerad 8 februari 2007
Fatimas Livs på Stora Norregatan. Här greps 18-åringen när han försökte handla med en falsk sedel. @08 Bildbyline:ARKIVBild: Mark Hanlon
Fatimas Livs på Stora Norregatan. Här greps 18-åringen när han försökte handla med en falsk sedel. @08 Bildbyline:ARKIVBild: Mark HanlonFoto: 

Det var i september i fjor som Ystadspolisen började nysta upp härvan.

Kort dessförinnan hade en av de misstänkta, en 32-årig man, besökt en 40-årig kvinna i hennes lägenhet i Ystad.

Kammaråklagare Ulf Forsberg menar att mannen innehaft minst fyra, kanske betydligt fler falska tusenlappar som kvinnan skulle hjälpa till med att prångla ut. I bostaden befann sig även andra personer som misstänks för inblandning.

Två Ystadsbor, 21 respektive 20 år, samt en 18-årig Skurupsbo åtalas för olovlig befattning med falska pengar. Den 10 september åkte 32-åringen till Malmö i syfte att prångla ut sedlar.

Bilen kördes av den 21-årige Ystadsbon.

18-åringen lyckades lurade butiksägaren på Fatimas Livs i Ystad, där han köpte en ask cigaretter och fick tillbaka växel på en falsk tusenlapp.

När 18-åringen konstigt nog kom tillbaka och ville handla med ännu en "penningsedel" en vecka senare, närmare bestämt den 13 september, så var butiksägaren inte lika godtrogen.

I stället blev 18-åringen själv lurad.

Polisen larmades och kunde gripa den misstänkte ynglingen på bar gärning inne i butiken. Han anhölls och häktades några dagar senare.

I samband med gripandet överlämnades även sedeln som 18-åringen betalade med vid första tillfället. På kvällen den 13 september greps och anhölls den 20-årige mannen, medan 32-åringen och 21-åringen syddes in dagen därpå.

Kvinnan anhölls den 15 september.

Ingen av de misstänkta har erkänt brott.

Maxstraffet för olovlig befattning med falska pengar är två års fängelse.

Magnus Wegerup

0411-55 78 65

magnus.wegerup@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.