Annons

Gården i Hagestad ska väckas till nytt liv igen

I över trettio år har den trelängade gården stått obebodd och orörd. Men nu ska Herje och Margareth Wahlberg varsamt väcka den ur sin dvala.
Ystad • Publicerad 30 oktober 2008
Gården är för tillfället mest ett skal. Golv har grävts ur och källare fyllts igen men rumsindelningen är densamma. Bilder: Bass Nilsson
Gården är för tillfället mest ett skal. Golv har grävts ur och källare fyllts igen men rumsindelningen är densamma. Bilder: Bass NilssonFoto: 
En gång tyckte någon det var fint med tapet i innertaket. Den har nu tagits ned.
En gång tyckte någon det var fint med tapet i innertaket. Den har nu tagits ned.Foto: 
Husets gamla spegeldörrar med originallås har bevarats.
Husets gamla spegeldörrar med originallås har bevarats.Foto: 
Gården hade stått obebodd i mer än 40 år när Herje och Margareth Wahlberg köpte den.
Gården hade stått obebodd i mer än 40 år när Herje och Margareth Wahlberg köpte den.Foto: 
Gammal lersten ska återanvändas när huset ska återställas i sitt ursprungliga skick.
Gammal lersten ska återanvändas när huset ska återställas i sitt ursprungliga skick.Foto: 

Mitt ute på slätten i den östra delen av Hagestad radby ligger gården utmed vägen. En del av väggarna är nykalkade och lyser i solen denna höstdag. Ogräset växer frodigt på gårdsplanen men här och var sticker kullerstenen fram. Med varsamma händer ska paret Wahlberg renovera gården till sitt ursprungliga skick.

- Den har inte varit bebodd på trettio år och inget har gjorts på sjuttio år, så den är inte sönderrenoverad precis, säger Herje Wahlberg.

Annons

- Vi ska renovera gården med gamla material, mycket lera, säger han och visar på husets lerväggar.

Margareth Wahlberg har sina rötter i grannbyn Borrby och när Väverskornas hus i Hagestad blev till salu för en del år sedan slog paret till. Det huset hade de precis renoverat klart när granngården blev till salu.

- Husen ligger väldigt tätt så vi bestämde oss för att köpa gården, säger Herje Wahlberg.

Därmed har gården kommit hem eftersom den från början var ett undantag till Väverskornas hus. De tror att gårdens boningshus är från tidigt 1800-tal, att den andra längan, det så kallade undantaget är byggt lite senare och stallbyggnaden från 1920-talet.

- Jag tror att eternittaket har räddat hela huset. Lerväggarna tål ingen fukt uppifrån för då löses de upp, säger Herje som tror att taket kommer att bytas ut mot halm.

Margareth och Herje Wahlberg är medlemmar i föreningen Skånska gårdar och får råd och stöd därifrån när det gäller renoveringen. Föreningen har kurser om hur man renoverar gamla hus och kontaktpersoner som man kan ringa och fråga hur man ska göra om problem uppstår. Renoveringen ska paret göra själv med hjälp av yrkesmän där det behövs. Invändigt är den trelängade gården i dag mest ett skal. Golv har grävts ur och delar av källaren fyllts igen.

- Trägolven låg direkt på marken, vi har grävt ur och ska lägga nya golv, säger Herje.

- Innertaket är också borta, inflikar Margareth. En rolig detalj var att de hade tapetserat i taket.

Rummen är små men den indelningen är inte så mycket att göra åt resonerar paret.

Det är klart att det blir tegelgolv i köket och trägolv i övrigt. Men resten av inredningen får vänta Först ska lera blandas på rätt sätt för att bygga upp väggarna. Renoveringen beräknar de kommer att ta fem år. Utvändigt har fönstren med munblåsta glas fått en provisorisk faluröd färg. Samma färg ska de få senare också men först ska de renoveras, en del fönster är i så pass dåligt skick att de behöver ersättas med nya.

Annons

En del av gårdens väggar har också fått en välbehövlig uppfräschning och har kalkats enligt konstens alla regler.

- Det ska vara sju lager, säger Herje och berättar att det är sonen och hans kompis som gjort det.

Stallbygganden lade den förra ägare nytt tak på och där inne trängs gamla spegeldörrar med annat renoveringsmaterial som de köpt och fått på olika ställen.

- Jag ska göra iordning stallarna och kanske ställa mina veteranbilar där. Huset går ganska lätt att ordna som två lägenheter som ungarna kan använda när de kommer hit med sina familjer, säger Herje entusiastiskt.

I dag bor paret Wahlberg utanför Stockholm och har förutom husen i Hagestad, Herjes föräldrahem i Norrland. Många hus, men de tycker inte att det blir för mycket.

- Vi är aktiva och tycker om att ha något att göra.

Carina Johansson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons