Annons

Gille med ål och fläskfilé

Det årliga ålagillet på Löderupsgården bjöd på både allsång och snaps. Och kanske lite dans. "Det är tradition och många av de äldre uppskattar det", säger enhetschefen Liisa Laakso om ålagillet.
Ystad • Publicerad 21 oktober 2008
Liis a Laakso och Laura Gamba serverar lyxiga ålamackor på Löderupsgårdens ålagille. Bild: Mark Hanlon
Liis a Laakso och Laura Gamba serverar lyxiga ålamackor på Löderupsgårdens ålagille. Bild: Mark HanlonFoto: 
Foto: 

Dagen till ära har man dukat extra fint och borden är dekorerade med kastanjer och ljusstakar gjorda av äpplen.

- Det är allt sammansatt, säger Anna Svensson som bor på Löderupsgården om varför det är så trevligt med ålagille. På ålagillet är det naturligtvis ål i alla dess former som står på menyn.

Annons

- Först blir det en ålamacka med rökt ål, säger Liisa Laakso.

Efter det bjuds det på både kokt och stekt ål. Efterrätten består av äpplekaka med vaniljsås.

- Det finns också alternativet skinkmacka och fläskfilé, säger enhetschefen Ulrika Lempinen.

Men det visar sig att det främst är personalen som är skeptisk till ålen och väljer fläskfilén. De boende äter ål med glädje.

För musiken på gillet står enmansbandet Benny Kronhamn från Trelleborg. - Det blir en del äldre låtar och lite Danne Stråhed och Hasse Andersson, säger Benny Kronhamn.

Benny Kronhamn hoppas att det till och med blir lite dans senare.

- Förra gången jag var här var 90-åringarna uppe och dansade, säger han.

Men Eve Rosenberg som bor på Löderupsgården tror inte att det blir någon dans för hans del den här gången.

- Den tiden är förbi när man är 90 år, säger han.

Emilie Ekelund
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons