Annons

GK Splitt firade 25 fina år

Ett hundratal barn och ungdomar, och på läktaren mammor och pappor, firade på lördagen GK Splitts 25-årsjubileum på Tennisstation. Det blev såväl saftkalas för nyare medlemmar som glada återseenden bland veteranerna.
Ystad • Publicerad 26 september 2011
Moa Johansson-Rittermar, 10 år, har tränat i GK Splitt i nästan sju år. "Jag tränar tre gånger i veckan, två och en halv timme varje gång. Det är faktiskt jätteroligt."
Moa Johansson-Rittermar, 10 år, har tränat i GK Splitt i nästan sju år. "Jag tränar tre gånger i veckan, två och en halv timme varje gång. Det är faktiskt jätteroligt."Foto: Sprisse Nilsson
Stora som små fick pröva sin balans på hinderbanan.
Stora som små fick pröva sin balans på hinderbanan.Foto: Sprisse Nilsson
Lotta Hedberg, 37, har varit med sedan starten. "Det bästa är gemenskapen över åldersgrupperna. Vi har gymnaster från 3-års ålder, men uppåt har vi ingen gräns."
Lotta Hedberg, 37, har varit med sedan starten. "Det bästa är gemenskapen över åldersgrupperna. Vi har gymnaster från 3-års ålder, men uppåt har vi ingen gräns."Foto: Sprisse Nilsson
En stor andel av GK Splitts 313 aktiva medlemmar kom för att fira 25-års jubileet. Självklart blev det saftkalas.
En stor andel av GK Splitts 313 aktiva medlemmar kom för att fira 25-års jubileet. Självklart blev det saftkalas.Foto: Sprisse Nilsson

Alla var inbjudna, både aktiva familjer och de som för länge sedan lämnat föreningen. Men hur firar man en gymnastikförenings 25-årsdag? Jo, genom ha gympa.

Festligheterna kretsade kring en tiokamp som bland annat innehöll limbo, höjdhopp och mätning av hur lågt ner medlemmar kunde gå i spagat. Priser fick dock alla.

Annons

Tränaren Roxanne McGowan har varit med i GK Split i drygt tio år och hon var nöjd med uppslutningen.

– Det bästa med vår klubb är att sammanhållningen sträcker sig över ett stort åldersspann. I våra tävlingsgrupper kan det ju vara stor åldersskillnad, men både yngre och äldre lär sig då att umgås med varandra.

– Folk kan undra över om en åttaåring verkligen kan ha kul tillsammans med en fjortonåring, men det går jättebra. De har gymnastiken som gemensam nämnare och det är väldigt härligt att se.

En av veteranerna som var med på firandet var Lotta Hedberg. Hon var 12 år när hon gick med som en av de första medlemmarna för 25 år sedan. Hon ska också vara den enda gymnasten som medverkat vid samtliga 25 nyårsgalor, GK Splitts stora årliga evenemang.

– När jag började höll vi till i brottarlokalen på Österportshallen, sedan flyttade vi till B-hallen. I mitten av 90-talet flyttade vi hit till Tennisstation och det har blivit jättebra. Hädanefter kommer vi också att hålla våra nyårsgalor här i stället för i ÖP-hallen, säger Lotta Hedberg.

En annan veteran, på sätt och vis, är tioåriga Moa Johansson-Rittermar, som tränat i klubben i mer än halva sitt liv. På frågan vad som är bäst med att träna i GK-Splitt svarade hon blixtsnabbt:

– Att man får komma hit och göra volter tre gånger i veckan.

Siw Åkesson, som grundade GK Splitt för ett kvarts sekel sedan, var hedersinbjuden till helgens festligheter men kunde inte komma då hon befann sig på resande fot.

Karin Ohlsson
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons