GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gör som Sonja – bli badkorre: ”Det är en härlig uppgift”

Är du morgonpigg och gillar att börja dagen med ett dopp i det blå? Nu söker vi badkorrar till sommaren 2021!
Sydöstra Skåne • Publicerad 19 maj 2021
Sonja Grunselius, en av YA:s badkorrar. ”Det är en oerhört bra morgonrutin”, säger hon.
Sonja Grunselius, en av YA:s badkorrar. ”Det är en oerhört bra morgonrutin”, säger hon.

För fjärde året i rad tar YA hjälp av badkorrarna för att rapportera vattentemperaturen från stränder och badplatser i sydöstra Skåne. Vi söker korrar längs hela kusten, från Bingsmarken till Vitemölla, och vid våra fina badsjöar.

Är du intresserad av att bli korre?

Mejla oss och berätta mer om dig själv, samt var du skulle vilja mäta temperaturen.

Fakta

Vad gör en badkorre?

Som badkorre mäter du vattentemperaturen vid en tilldelad strand/badplats. Du skickar din rapport via SMS till YA:s redaktion.

Du får också gärna berätta om andra förhållanden där du badar: Är det trångt och mycket folk? Blåsigt, strömt eller algblomning i vattnet?

Viktigt: Vi söker dig som har möjlighet att rapportera temperaturen dagligen under hela eller större delen av sommaren. Det är viktigt att du skickar rapporten på morgonen. Om du skulle få förhinder under en kortare period kan det vara bra att fixa en ”vikarie”.

Att vara badkorre är ett ideellt uppdrag, ingen betalning utgår. Däremot får du som ställer upp en sommarpresent av YA.

En som har varit med från början är Sonja Grunselius. Sedan 2018 har hon hjälpt YA att rapportera badtemperaturen från Saltsjöbaden i Ystad.

– Det är en härlig uppgift och en oerhört bra morgonrutin. För mig är det här lycka, säger hon.

Varför ska man bli badkorre?

– Det låter kanske konstigt men det känns viktigt, för det får folk att vilja bada! Man blir också lite av en ambassadör. Så fort man kommer gående med termometern är det lite av en magnet, folk kommer fram och frågar hur många grader det är.

YA planerar att dra igång årets badkorrar i juni efter skolavslutningarna, beroende på vädret. Men Sonja har redan skickat en första rapport.

– 7 grader var det. Det blir inget långsim så här års men det kände varmare än jag trodde!

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.