GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Göransson: ”Skrota barnbidraget för utlandsfödda”

Göran Göransson (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Ystad vill skrota det generella barnbidraget för familjer med fler än två barn.
– Menar vi allvar med integrationen måste utlandsfödda kvinnor jobba. Därför ska de inte ha barnbidrag, säger han.
Ystad • Publicerad 13 september 2019
Göran Göransson vill skrota barnbidraget för utlandsfödda för att få kvinnorna att lämna hemmet och börja arbeta. ”Det handlar om integration.”
Göran Göransson vill skrota barnbidraget för utlandsfödda för att få kvinnorna att lämna hemmet och börja arbeta. ”Det handlar om integration.”

Göran Göransson har jobbat som lärare på sfi och är nämndeman i förvaltningsrätten som även fungerar som migrationsdomstol.

– Jag ser gång på gång hur dåligt utlandsfödda kvinnor klarar det svenska språket. Medan deras män klarar sig hjälpligt och barnen inte har några problem alls, är de helt beroende av tolkhjälp. Det håller inte, säger Göran Göransson.

Han har funderat mycket kring hur man ska hjälpa kvinnorna ut i arbetslivet.

– Pengar och ekonomi är det bästa verktyget, resonerar han och vill begränsa möjligheten till barnbidrag.

Egentligen tycker han att det generella barnbidraget är överspelat och skulle vilja fasa ut det helt och hållet. Men han inser att det kanske blir för radikalt.

– Jag tänker att vi kan behålla det generella bidraget till familjer med ett och två barn, men sedan måste det fasas ut.

Flerbarnstillägget vill han skrota och barnbidraget från och med barn tre ska inkomstprövas.

– Åtminstone för svenska familjer. För utlandsfödda familjer är jag beredd att ta bort det helt. Socialförsäkringen är inte bara till för att ge stöd, det är också ett verktyg för integrationen, säger Göran Göransson.

Så du vill att socialförsäkringen ska se olika ut för svenskar och utlandsfödda?

– Ja jag tycker vi måste börja fundera på det. I det här fallet motverkar ju bidragen vårt mål om integrationen.

Utspelet om slopat barnbidrag och differentierad socialförsäkring gör Göran Göranssons som privatperson.

– Jag har inte partiet med mig och gör det inte som ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Frågan är ju inte kommunal. Men jag har lyft den med vår riksdagsledamot Sofia Damm. Hon tycker frågan är svår, men har inte helt avvisat den.

Tidigare har KD drivit krav på vårdnadsbidrag för familjer med barn upp till tre år. Det infördes också under en period i Ystads kommun.

Om du anser att barnbidrag är en kvinnofälla. Hur ser du då på vårdnadsbidraget?

– Jag står inte bakom allt i mitt parti. Vårdnadsbidraget är helt klart en kvinnofälla, inte minst för de nyanlända, säger Göran Göransson.

Han är trött på allt snack om integration.

– Nu behöver det hända något, säger han.

Cecilia BillgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.