Grannsämja på konstmuseet

Sex unga, nyinflyttade samtidskonstnärer tar museets samtliga rum i anspråk i helgen. Och för besökare som inte passar sig kan kulturupplevelsen sluta med en tupplur.
Ystad • Publicerad 9 december 2005
Skogen genom natten genom tid är namnet på Anna Strids filmmaskin som ger besökarna en tredimensionell upplevelse.Bild: Mårten Svemark
Skogen genom natten genom tid är namnet på Anna Strids filmmaskin som ger besökarna en tredimensionell upplevelse.Bild: Mårten SvemarkFoto: 
Madelene Oldeman fyller väggarna med sina seriefigursinspirerade bilder.
Madelene Oldeman fyller väggarna med sina seriefigursinspirerade bilder.Foto: 

På lördag klockan 12 är det vernissage för utställningen Nágrannar på Ystads konstmuseum. Nágrannar är isländska för grannar och medverkar gör sex konstnärer, som ganska nyligen flyttat till Ystadsområdet och därmed blivit grannar.

Det är en utställning som bjuder på flera överraskningar.

I Lisa Strömbäcks vilorum finns möjlighet för besökarna att sträcka ut sig på en madrass tillsammans med de sovande djuren. Niels Bonde, ursprungligen från Danmark, arbetar med uppförstorade tidningsurklipp.

Dessa bearbetas för att presentera en mer behaglig bild av världen. USA:s president och försvarsminister, Bush och Rumsfeld, får finna sig i att retuscheras bort på samma sätt som kropparna efter döda människor på en strand i Thailand.

I samma sal presenterar Ulf Carlsson verk, med motiv hämtade ur klassiska rockalbum, snidade i trä av en jamaicansk hantverkare. Även Madelene Oldeman utgår från populärkulturen genom sina tolkningar av figuren Barbapappa. En varelse hon tycker symboliserar människors förmåga att ständigt anpassa sig för att passa in. Vilket hon är hjärtligt trött på.

Hennes variant av den vänliga sagofiguren kan därför bli arg emellanåt.

– Jag sätter ihop olika teman från konsthistorien och från seriefigurer, berättar hon. En våning ner tar Anna Strids filmmaskin, Skogen genom natten genom tid, upp ett helt rum. Det är lika mycket teknisk innovation som konst.

Med klurighet och experimentlusta har hon skapat en tredimensionell filmupplevelse som ger associationer till gamla tittskåp.

Ifall Anna Strid står för det visuella så bjuder hennes sambo, Per Svensson, besökarna på en ljud och luktupplevelse i rummet bredvid.

Där står en stor bikupa och surrar.

Det inspelade ljudet från tolv bikupor får honungskakorna att vibrera och sprida en angenäm söt doft omkring sig.

Under vernissagen på lördag uppträder bland annat bandet Audio Laboratory med sångaren från Soundtrack of our lives, Ebbot Lundberg.

Martin Ekelund

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.