Annons

Greve Carl Pipers testamente – så delas miljarderna: ”En hjärtefråga för pappa”

Greve Carl Pipers testamente är tydligt. Hans kvarlåtenskap värd två miljarder kronor ska delas lika mellan hans barn – vad än lagen om fideikommissers avveckling säger.
Hans önskan är också att egendomen stannar i familjens ägo, men fördelas mellan arvingarna i samförstånd.
– Vi är mitt uppe i arbetet med arvskiftet och jag kan inte säga nu hur tankarna går, säger dottern Anna Piper.
Högestad • Publicerad 12 september 2024
Rättvisa var viktigt för greve Carl Piper. I hans testamente framgår att han vill att barnen får exakt lika mycket.
Rättvisa var viktigt för greve Carl Piper. I hans testamente framgår att han vill att barnen får exakt lika mycket.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Den 19 augusti avled greve Carl Piper. Mer än ett år har gått, men ännu är inte arvskiftet klart.

– Vi hoppas vara klara innan årsskiftet. Det är ett omfattande arbete och det tar sin lilla tid, säger Anna Piper som tillsammans med sin bror Fredric Piper är arvingarna.

Annons

Högestad och Christinehof Fideikommiss AB äger 13 000 hektar mark varav 7 000 hektar är skog och resten åkermark. Ägorna sträcker sig genom fem kommuner; Ystad, Tomelilla, Sjöbo, Simrishamn och Kristianstad.

Mer än 100 fastigheter ingår också i bolaget. Fastigheternas sammanlagda taxeringsvärde är på 1,3 miljarder kronor. Högst taxeringsvärde har Högestad på drygt 229 miljoner kronor. I fastigheten ingår bland annat slottet och alla ekonomibyggnaderna, men även omgivande mark. Det sammanlagda uppskattade marknadsvärdet på fastigheterna är cirka två miljarder kronor.

På 1990-talet bildades Högestad Christinehof Fideikommiss Aktiebolag som en förberedelse inför att fideikommisset ska avvecklas.

”Om han bara hade följt lagens krav hade det blivit en fördel för den manlige arvingen.”
Anna Piper
Anna Piper har åter tagit plats i styrrlsen.
Anna Piper har åter tagit plats i styrrlsen.Foto: Torun Börtz

Fideikommiss

På 1600-talet tillkom lagen som gjorde det möjligt att instifta ett fideikommiss.

Enligt fideikommiss-lagen kunde en arvinge ärva hela egendomen, oftast äldsta sonen.

Syftet var att förhindra att stora egendomar splittrades vid arvskiften.

De flesta fideikommissen tillkom under av 1700-talet. Högestads instiftades 1747.

Som mest fanns det mer än 200 fideikommiss i landet.

På 60-talet beslutades att fideikommissen skulle avvecklas. På 90-talet upphörde Högestad att vara fideikommiss i samband med att det nya ägarbolaget bildades.

I sitt testamente skriver Carl Piper att han anser reglerna i avvecklingslagen från 60-talet vara otidsenliga och orättvisa. Han dikterar därför tydligt sin vilja om hur hans kvarlåtenskap ska fördelas mellan hans arvingar.

”Det är min yttersta vilja att mina barn Anna och Fredric av rättviseskäl skall erhålla lika stora delar av min samlade kvarlåtenskap (...) oaktat vad som föreskrivs i avvecklingslagen”
ur Carl Pipers testamente

Carl Piper skriver vidare att han är medveten om att hans vilja inkräktar på sonens laglott. Av texten framgår också att han förankrat sin syn på en rättvis fördelning barnen mellan hos dem båda.

– Det här var en hjärtefråga för pappa. Om han bara hade följt lagens krav hade det blivit en fördel för den manlige arvingen. Det var viktigt för pappa med rättvisa, konstaterar Anna Piper.

Hur hon och hennes bror Fredric kommer att fördela ägandet i framtiden vill hon inte kommentera.

– Det kan jag berätta mer om när arvskiftet är klart.

Anna Piper har sedan i våras en plats i bolagets styrelse.

– Jag satt i styrelsen innan, men lämnade under en period. Nu vill jag vara mer aktiv i bolaget igen. Jag vill vara närvarande och vara med och driva och utveckla bolaget.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons