Annons

Gussingska huset i helt ny skrud

Får vi bjuda på en vacker vy från Mariakyrkans torn över nyrenoverade Gussingska huset, som har fått tillbaka sin glans från fornstora dar?
Ystad • Publicerad 3 mars 2014
Hantverksteknik. Gussingska husets gavlar är renoverade med gammal hanverksteknik och återställda i sitt ursprungliga skick.
Hantverksteknik. Gussingska husets gavlar är renoverade med gammal hanverksteknik och återställda i sitt ursprungliga skick.Foto: Foto: Bass Nilsson
Murarna Jocke Nilsson och Lasse Persson har aldrig haft så roligt på jobbet som vid arbetet med Gussingska huset.
Murarna Jocke Nilsson och Lasse Persson har aldrig haft så roligt på jobbet som vid arbetet med Gussingska huset.Foto: Foto: Bass Nilsson

Murarna Jocke Nilsson och Lasse Persson är mäkta stolta när de berättar om den omfattande renoveringen med murningsarbete som ställt allt deras yrkeskunnande på prov. Då är de inga duvungar i branschen, utan har jobbat i decennier.

– Det har varit fantastiskt roligt. Vi har aldrig varit på ett jobb som varat så länge och som ändå känts så kort, säger Lasse Persson.

Annons

Tvingades pausa

Murningen har tagit 23 veckor, men då har det ibland varit fyra eller sex man igång och jobbat uppe på byggnadsställningarna.

Man fick göra paus under en period då nya detaljer göts uppe i Göteborg.

De tre gavlarna höll på att rasa ner på gatan när renoveringen började i slutet av 2012.

Först tog man ner alla betongdetaljer – 38 ton gesimser, obelisker, frontoner och andra detaljer som huset utsmyckades med när det fick renässanskläder på sig i slutet av 1800-talet.

Det var dåvarande stadsarkitekten Peter Boisen som inspirerats av holländsk renässansstil när den gamla lagerbyggnaden från 1500-talet fick ny skrud.

Ursprunglig färg

Det är den övre delen av byggnaden som nu har renoverats. Stenpartierna har fått tillbaka en ursprunglig gul färg. När man ser på fasaden är det bara att hoppas att renoveringen fortsätter på den nedre våningen och med tornet som döljer trapphuset.

De båda murarna berättar att det är plastfärg som fått fasaden att spricka och betongen att vittra sönder. Nu är allt lagat och murat med gamla och nygjorda tegelstenar i rätt stil med följsamt hydrauliskt kalkbruk.

INTERNAL INTERNAL
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons