Gymnasieförbundet redovisar miljonunderskott

Drygt fem miljoner kronor blev underskottet i gymnasieförbundets bokslut för 2001. Det motsvarar mer än två procent av den totala omsättningen. Framför allt är det uppdragsutbildningar som drar ner resultatet.
Ystad • Publicerad 27 februari 2002

Fyra poster står för större delen av underskottet. - Uppdragsutbildningar -2 miljoner. - Materialkostnader -1,2 miljoner. - Gymnasiesärskolan -660 000 kronor. - Ferieskuld till lärarna -1,8 miljoner. Nu blir det upp till rektorerna att hitta kreativa sparlösningar. Det blir en åtstramning, men hur det konkret kommer att påverka elever och lärare är ännu inte klart. Den stora förlustaffären för Sydskånska gymnasiet är uppdragsutbildningarna. En ständigt minskande efterfrågan sedan början av 90-talet har lämnat platser tomma och lärarresurser outnyttjade. På uppdrag av Komvux, kommuner och Kunskapslyftet har man använt lärare till att sälja utbildningar inom bland annat omvårdnad, teknik och naturbruk. Nu sjunker antalet sökande. På en vidareutbildning för vårdbiträden till undersköterskor har antalet deltagare sjunkit från 140 till 80. - För oss har det blivit en eftersläpning i budgeten. Vi visste att efterfrågan sjönk, nu ska vi reglera det och anpassa utbildningarna efter den, säger Pål Zander, gymnasieförbundets ekonom. Under 2001 köptes material för 1,2 miljoner kronor mer än vad budgeten tillät. Programmen har alla olika typer av materialkostnader, för fordonsprogrammet kan det röra sig om reservdelar till bilar och för hotell- och restaurangutbildningen om råvaror. Inför årets inköp måste kostnaderna minska med dryga miljonen för att täcka underskottet. - Vi måste dra ner på inköpen för att täcka förra årets överkonsumtion, säger Pål Zander. Gymnasiesärskolan står för drygt en halv miljon av underskottet. - Det är svårt att beräkna kostnaderna eftersom det är behovsprövad verksamhet. Vi har ju god kontakt med grundskolan och vet vilka elever som kommer, men det kan ändå vara svårt att beräkna hur stora kostnaderna blir. Vi har heller inte råd att ha någon buffert i vår budget, säger Pål Zander. Minus 1,8 miljoner står upptaget i budgeten under ferieskuld. Det handlar om kostnaderna för lärarnas semester och det är en uträknad framtida kostnad. I bokslutet för förra året har kostnaderna ökat, fler lärare har anställts och lönerna stigit. Det sammantagna underskottet på 5,2 miljoner ska sparas in under året. Än finns ingen konkret sparplan, men för de två stora utgiftsposterna uppdragsutbildningar och materialkostnader kommer man under året att minska antalet platser och dra ner på materialkostnaderna.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.