Gymnasieledningen kallar till extramöte

Skolledningen på Sydskånska gymnasiet kallar till extramöte med anledning av förtalsdomen mot en av skolans rektorer.
Ystad • Publicerad 9 december 2005

I onsdags uppgav Sydskånska gymnasiets chef Annika Becker att hon inte skulle träffa de olika fackförbunden från vid ett ordinarie så kallat samverkansmöte i januari.

Men senare under dagen ändrade skolledningen sig och kallade till möte redan på torsdag nästa vecka.

Lärarnas riksförbund, som kritiserat hur skolledningen hanterat konflikten mellan rektorn och läraren Sven Rosengren, avvaktar nu skolledningens förslag, som de hoppas kommer i samband med mötet. Men kommunombudet Johan Ståhl tycker att det är direkt olämpligt att ha en rektor som förtalat en av lärarna.

– Inom skolan arbetar vi med att lära ut en värdegrund till eleverna. Vi vill att de ska bemöta medmänniskor med respekt. Så har inte skett i det här fallet. Och det är ett problem eftersom rektorn sätter standarden för resten av verksamheten, säger Johan Ståhl. Ordföranden i gymnasiedirektionen, Kent Ivan Andersson (m), är tydlig med att politikerna i direktionen förväntar sig att skolledningen kommer att utvärdera om den förtalsdömde rektorn brutit mot de policydokument som antagits av direktionen.

– Det är skolledningens ansvar och inte en politisk fråga. Men vi kommer naturligtvis att följa hur skolledningen hanterar ärendet, säger Kent-Ivan Andersson.

Han håller med facket om att det är viktigt att diskutera om rektorn levt upp till de värdegrunder som skolan lär ut.

– Det är en av flera aspekter i det här ärendet som måste redas ut, säger han.

Fotnot. Ystads Allehanda sökte i går Sydskånska gymnasiets chef, Annika Becker, för en kommentar vid ett flertal tillfällen, utan att lyckas nå henne.

Joakim Andersson

0411-55 78 36

joakim.andersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.