Gymnasiet får ny kritik

Sydskånska gymnasiet får än en gång kritik av revisorerna för ”bristande styrning och ledning”. Anledningen är att direktionen på tre år har misslyckats med att hämta hem ett underskott på drygt nio miljoner kronor.
Ystad • Publicerad 4 april 2013

Det sista kvartalet 2012 gick ekonomin bättre än förväntat på Sydskånska gymnasiet, och istället för ett förväntat underskott på tio miljoner så blev underskottet i bokslutet bara 260 000 kronor. Detta att jämföra med hela budgeten som ligger på 331 miljoner kronor.

Problemet är bara att gymnasiet hade behövt ett överskott på drygt nio miljoner kronor, för att kunna betala av ett eftersläpande underskott som skolan drog på sig 2009. Tidsfristen för det gick egentligen ut vid årsskiftet, enligt kommunallagen.

Underskott

Det var 2009 som Sydskånska gymnasiet drog på sig ett underskott på drygt tolv miljoner kronor. 2010 lyckades man betala av tre miljoner, men sedan dess har gymnasiet inte mäktat med att betala av mer på skulden.

I revisionsberättelsen för 2012 är revisorerna kritiska till att förbundet under tre år inte lyckats säkerställa en ”god ekonomisk hushållning”.

YA har berättat att revisorerna vid tidigare tillfällen påpekat allvaret i att det inte funnits en plan för hur underskottet skulle hämtas hem.

Direktionens ordförande Bo Sterner (M) säger att han och hans kollegor ”inte är helt överens” med revisionen.

– Vi anser att vi har haft en plan, den har bara kanske inte varit så tydlig. Men jag kan ha förståelse för revisorernas synpunkter och, i ärlighetens namn, vår plan har ju misslyckats. Vi har inte lyckats klara balanskravet.

Ansvarsfrihet

Revisorerna tycker att direktionen ska beviljas ansvarsfrihet, men rekommenderar medlemskommunerna Ystad, Sjöbo och Tomelilla att – precis som förra året – anmärka på ”den bristande styrningen”.

Frågan är dock vad som händer med underskottet på de nio miljonerna som fortfarande släpar efter.

– Ärligt talat vet jag inte hur vi nu förväntas hantera balanskravet. Vi får återkomma om det, säger Bo Sterner.

Lisa Kron
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.