Hälften av husägarna har struntat i bygglov

Hälften av husägarna i Källesjö har fått påpekanden från kommunen om att de byggt murar och plank utan bygglov. De flesta kan få bygglov i efterhand, men några kan tvingas schakta om tomten.
Ystad • Publicerad 26 april 2013
Svartbyggen. Hälften av husägarna i Källesjö har byggt murar och plank utan bygglov. Några av dem kan tvingas schakta om sina tomter.
Svartbyggen. Hälften av husägarna i Källesjö har byggt murar och plank utan bygglov. Några av dem kan tvingas schakta om sina tomter.Foto: Mark Hanlon

Den som köper någon av de 90 tomterna i Källesjö måste förhålla sig till de regler som kommunen satt upp för området och som bland annat reglerar husen hur stora husen får vara men också att tomtens höjd inte får ändras. Inte heller får man bygga stödmurar.

I stället föreslår kommunen terrasserade tomter och hus som följer den skånska byggtraditionen. Allt för att bevara områdets kuperade karaktär och få husen att smälta in i det böljande landskapet.

Olika svartbyggen

Nu har kommunens plan- och byggavdelning följt upp hur nybyggarna i området lever upp till reglerna.

Inspektionen visar att hälften av husägarna gjort sig skyldiga till svartbyggen på olika sätt.

I de flesta fall handlar det om att folk byggt plank och murar utan att först söka bygglov.

– Vi har kontaktat dem och uppmanat dem ta kontakt med kommunen så kan vi lösa det i efterhand, säger byggnadsinspektör Henrik Hammar.

Totalt har kommunen skrivit brev till 30 fastighetsägare.

Sju-åtta av dem har lite krångligare ärenden, som inte kan lösas med ett bygglov i efterhand.

Många har gjort rätt

– Vi ber även de fastighetsägarna kontakta kommunen och så får vi försöka hitta lösningar. Det kan bli tal om att schakta om tomten, säger Henrik Hammar.

Han påpekar att många husägare följt reglerna och lagt ut pengar på att schakta tomten på rätt sätt eller bygga extra hög sockel på huset för att klara de speciella höjdförhållandena.

– Reglerna måste ju gälla lika för alla och de som gjort fel måste göra om.

De fall där tomtägarna byggt stödmurar och hela huset riskerar att rasa om stödmuren tas bort, blir svårare att lösa.

– Vi kan rimligtvis inte kräva att hela huset ska byggas om, utan måste försöka hitta en gyllene medelväg, säger Henrik Hammar.

Endast byggnader

Den som byggt murar eller plank utan bygglov behöver inte oroa sig för någon sanktionsavgift.

– Som vi tolkar lagen gäller sanktionsavgifterna endast byggnader. Murar och plank är byggnadsverk, men inte byggnader. Därför tar vi bara ut en vanlig bygglovsavgift, säger Henrik Hammar, som har gott hopp om att hitta lösningar för merparten av de olovliga byggena i Källesjö.

Maria Sällberg
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.