Han har nya bevis mot Gryningspyromanen

Ystad Artikeln publicerades
David Widlund har fått hjälp av Ulf Borgströms bror för att få en djupare bild av Gryningspyromanen. ”Efter den första boken började hans bror lita på mig”, säger David Widlund, som i boken är öppen med att bröderna brutit med varandra och att även brodern är dömd för brot.
Foto:Per Nilsson
David Widlund har fått hjälp av Ulf Borgströms bror för att få en djupare bild av Gryningspyromanen. ”Efter den första boken började hans bror lita på mig”, säger David Widlund, som i boken är öppen med att bröderna brutit med varandra och att även brodern är dömd för brot.

Nya bevis och nya utredningsmetoder kan lösa några av de mordbränder som Ulf Borgström varit misstänkt för. Det tror David Widlund, som tillsammans med Monica Walldén skrivit en ny bok om Gryningspyromanen.

David Widlund vill att polisen tar upp nerlagda utredningar om bränder Ulf Borgström varit misstänkt för och går till botten med dem.

– Jag tycker att samhället har en skyldighet att försöka klara upp brotten. Både för de som drabbats och för dem som är rädda för nya bränder, säger David Widlund.

– Man skulle välja ut ett antal bränder där det är störst chans att det är han som är skyldig. Det är så många ouppklarade bränder att man har en skyldighet att göra något.

Preskriptionstiden för grov mordbrand är 25 år och mordbrand tio år.

För fyra år sedan skrev David Widlund tillsammans med Jörgen Pettersson boken Gryningspyromanen: från mobbad tonåring till Sveriges värsta mordbrännare. I olika format har den hittills sålts i 6 000 exemplar.

I dagarna kommer en ny bok om Ulf Borgström, Gryningspyromanen – en berättelse om hämnd. Den bygger på den första, men innehåller också nya delar.

– Jag kände mig inte klar med den förra boken, säger David Widlund.

Han står för fakta och research, Monica Walldén för skrivandet i den nya boken. De berättar om Ulf Borgström från tidig barndom fram till det att släpptes ur fängelset efter den enda mordbrand han dömts för, i hyreshuset på Bollhusgatan i Ystad 2010.

Mobbad i skolan, sviken av sociala myndigheter och misshandlad av polisen redan i början av tonåren. Det är en dyster bild författarna målar upp.

– Vi vill belysa honom på alla sätt. Man ska inte försvara hans gärningar, men man ska se dem ur olika perspektiv för att dra lärdom av dem. Jag tror ingen skulle önska att de råkat ut för det han drabbats av, säger David Widlund.

– Vad är det som gjort att han fått ett hat mot samhället och vad är det som gjort att rättssamhället misslyckats?

Samtidigt är den röda tråden i boken att Ulf Borgström är skyldig till de flesta av de många mordbränder han anklagats för.

Författarna tar upp bränderna i Västra Vemmenhög 2004 där Nils Holgerssonsgården totalförstördes och kyrkan skadades. Ulf Borgström dömdes till sju års fängelse av tingsrätten för kyrkobranden, men friades av hovrätten. Han åtalades aldrig för ödeläggelsen av Nils Holgerssongården.

Då upptäcktes djurhår på en hylsa till ett värmeljus som hittades på gården, men fyndet matchades aldrig mot Ulf Borgströms kläder. Eftersom hylsan saknades i kyrkan kan de nya bevisen enligt författarna troligen knyta Gryningspyromanen till båda bränderna.

Genom kontakter med en dansk polis och brandutredare fick David Widlund kännedom om sannolikhetsberäkningar som var en del i bevisningen som fällde en mordbrännare i Danmark. Forskare vid Lunds universitet har med dem som grund undersökt om antalet bränder ökat på platser där en misstänkt vistats.

Sannolikhetsberäkningen stärker misstakarna mot Ulf Borgström för de båda bränderna i Västra Vemmenhög. Enligt olika matematiska uträkningar är det osannolikt att han är oskyldig.

– Det är lite större chans att få sju rätt på lotto om man spelar en rad än att Ulf Borgström inte har med bränderna att göra. Man kan säga att det kan hända, men chansen är mycket liten, säger David Widlund.

Som en tredje del för att fälla Gryningspyromanen tar författarna upp att åklagaren sldrig fick möjlighet att bemöta hovrättens resonemang om alternativa mordbrännare eftersom det kom upp först i domen.

Författarna har försökt få Ulf Borgström att medverka i boken, men han har inte varit intresserad. Han har svarat dem med mejl som de uppfattat som hot och därför anmält. Men polisen avskrivit anmälningarna.

– Han har tackat nej varje gång vi försökt, säger David Widlund.

I stället är det Ulf Borgströms bror som står för mycket av interiörerna från barndomen och omdömena om Gryningspyromanens karaktär. Men författarna har också pratat med andra som mött Ulf Borgström genom åren och läst en lång rad olika utredningar och förhör.

Fakta

Författarna

David Widlund är utbildad elektriker, brandingenjör och brandutredare. Han är författare till boken Elektricitet och bränder med inriktning på brandutredning samt en av författarna till boken Gryningspyromanen från mobbad tonåring till Sveriges värsta mordbrännare

Monica Walldén är journalist, redaktör och översättare. Hon arbetar i dag vid sidan av sin frilansverksamhet som chefredaktör för Jordens vänners Miljötidningen. Boken om Gryningspyromanen är hennes debut som författare.

Visa mer...