Här är nya enheten – som ska se till att pandemilagen följs
Den nya tillsynsenheten, med 20 anställda, kommer att ha sitt säte i Kristianstad.
– Förutom att bedriva tillsyn ska enheten ge råd och information för att sprida kunskap om vad som står i lagen, sade landshövding Anneli Hulthén vid ett pressmöte på måndagen.
– Vi kommer framförallt att grunda vår tillsyn på information från kommunerna. Under hela pandemin har kommunerna rapporterat till oss och kanalerna finns. Allmänheten har möjlighet att kontakta oss, men eftersom enheten inte hunnit komma igång riktigt kan man inte förvänta sig att få svar på alla sina frågor.
Här saknas innehåll
Hon beskriver situationen som oerhört allvarlig.
– Trots att vi haft restriktioner sedan i oktober ser vi en snabb och intensiv smittspridning.
Varför smittspridningen tagit sådan fart i Skåne är något som Smittskyddsenheten försöker ta reda på.
– En stor skillnad är att Skåne jämfört med andra delar av landet, drabbades lindrigare i våras. Därmed har vi färre immuna personer än andra regioner. En annan förklaring skulle kunna vara, utan vetenskapliga belägg, att viruset har förändrats och att vi har fått in stammar som sprider sig snabbare. Vi typar just nu virusstammarna för att se om det är så. Än så länge är det bara spekulationer, säger smittskyddsläkare Eva Melander.
”Ett köpcentrum ska motverka trängsel, men vi alla har ett ansvar att bara handla när det behövs.”Eva Melander, smittskyddsläkare.
Att det nu finns en lag betyder inte att allmänheten på något sätt kan slappna av.
– De allmänna råden och rekommendationerna gäller fortsatt, påpekar Eva Melander. Ett köpcentrum ska motverka trängsel, men vi alla har ett ansvar att bara handla när det behövs. Och om vi ska idrotta ska vi göra det med avstånd. Vi ska bara åka kollektivtrafik när det verkligen behövs och bara umgås med våra närmaste.
Länsstyrelsen och kommunerna kommer i första hand att arbeta preventivt.
– Det förebyggande arbetet är det viktigaste. När vi har trängsel är skadan redan skedd, sade Per-Erik Ebbestål, Malmö Stad.
Polisen kan upplösa samlingar
Även polismyndigheten kommer att vara delaktig i arbetet med den nya lagen.
– Våra medarbetare befinner sig i miljöer där man kan göra iakttagelser. Vi kommer att prata med länsstyrelsen om vi känner ett behov, säger Jarl Holmström, polisen.
Den nya lagen ger polisen rätt att upplösa samlingar av personer.
– Vi förväntar oss inte att den nya lagen kommer att ge upphov till mer arbete för oss. Vår bedömning är att vi klarar det med inom befintliga resurser, säger Mats Cronhag, chef för lokalpolisområdet Ystad.
Hans uppfattning är att folk i sydöstra Skåne är lydiga.
– Vi upplever att medborgarna tar situationen på största allvar. Det har liksom krupit under skinnet på folk.