Här rivs för en ny brygga

Nu rivs det vid Marinan för att ge plats åt en ny brygga. – Äntligen ser bryggan som vi sålt 625 plankor i, ut att bli av, säger Lars Christer Karlsson.
Ystad • Publicerad 13 september 2009
Roland Andersson (närmast kameran) och andra i föreningen Ystad kallbadhus,slet med att riva den gamla bryggan för att kunna ge plats åt en ny. Bild: Gustav Wennerholm
Roland Andersson (närmast kameran) och andra i föreningen Ystad kallbadhus,slet med att riva den gamla bryggan för att kunna ge plats åt en ny. Bild: Gustav WennerholmFoto: 

För tre år sedan byggde föreningen Ystads kallbadhus en liten bit brygga som ett smakprov på en kommande brygga. Det är den som nu tagits bort.

– Den 21 september börjar man bygga den stora riktiga bryggan och då måste den här vara borta, förklarar Lars-Christer Karlsson.

Det har varit många turer innan bryggan blir verklighet. Redan för ett år sedan skulle den byggts, men stoppades den gången av de bistra ekonomiska tiderna.

Nu är bryggan, som kommer att kosta i runda slängar en halv miljon kronor, helt finansierad. Ystadsborna har köpt de 625 plankorna och Sparbanken syd har sponsrat.

Kommunen bidrar inte och vill heller inte åta sig skötseln.

– Men vi hoppas kunna söka föreningsbidrag som alla andra, säger Lars-Christer Karlsson.

Bryggan blir 125 meter lång och även om det dröjer innan den ändar i ett kallbadhus, tror föreningen att den ska ge Marinan ett lyft.

– Det kommer att bli fint att bada från bryggan och på sikt hoppas vi naturligtvis att vi får ett kallbadhus. Med bryggan på plats tror vi att intresset för ett badhus kommer att öka.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.