Annons

Här skapas värme åt Ystadsborna

I går invigdes Ystad Energis nya biobränslepanna. Värmen härifrån ska räcka till drygt 2000 villor.
Ystad • Publicerad 25 januari 2005
I går invigdes Ystad Energis nya flispanna av bolagets styrelseordförande Hardy Persson (s). Bild: Sprisse Nilsson
I går invigdes Ystad Energis nya flispanna av bolagets styrelseordförande Hardy Persson (s). Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Pannan är en ren flispanna och beräknas ge både billigare och miljövänligare värme till Ystads hushåll.

– Fördelen av stormen är att vi förväntar oss att flispriserna ska gå ner kommande säsong, säger Ulf Östrand, vd på Ystad Energi.

Annons

Ystad Energi behöver förstärka sin produktionskapacitet. Länge hoppades bolaget kunna använda hetvatten från underjorden som värmekälla. Vattnet antogs finnas i en förkastningsspricka som sträcker sig över Skåne, från Lund till Ystad. Men nyligen visade provborrningar i Lund att projektet inte har någon framtid. I Ystad har man avvaktat resultatet i Lund.

– Skulle vi hittat vatten hade det varit guld. Nu satsade vi inga pengar på det, och det var en himla tur, men vi satsade ju tid, säger Ulf Östrand.

Med andra ord har företaget väntat i tre år med att bygga ut sin kapacitet.

Redan förra sommaren beslöt dock Ystad Energi att så länge bygga en ny panna på 5 megawatt i en befintlig byggnad. Man menade att man kunde ha nytta av den även om man skulle hitta hetvatten i underjorden. Det är den pannan som nu invigs. Flispannan är enligt Östrand miljövänlig, eftersom den bygger på en förnyelsebar energikälla. Men Ystad Energi behöver ytterligare 12-17 megawatt.

– Nästa steg är att bygga en ännu större flispanna, kanske tre gånger så stor, säger Ulf Östrand.

Beslut om detta ska tas på Ystad Energis styrelsemöte på måndag.

Redan i dag har bolaget denna kapacitet i form av olja och gasol. Någon risk för att Ystadsborna ska behöva frysa i vinter finns alltså inte. Däremot är oljan och gasolen mycket dyrare än flis, och inte heller lika miljövänlig.

Anna Maria Erling

0411-557846

anna.maria.erling@allehandasyd.se

Ystad
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons