Hård facklig kritik mot gymnasiechef

Lärarnas riksförbund kräver att få träffa gymnasiedirektionen för att diskutera gymnasiechefen Annika Beckers agerande.
Ystad • Publicerad 16 december 2005

Inför onsdagens extrainkallade möte i den centrala samverkansgruppen, som består av fackförbunden och skolledningen på Sydskånska mötet, ville Lärarnas riksförbunds lokala ombud ha stöd av regionombudet Ingrid Lindholm.

Men via mejl fick kommunombudet Johan Ståhl, av Annika Becker, veta att det skulle strida mot det så kallade samverkansavtalet om Ingrid Lindholm närvarade.

– Det är helt oacceptabelt. Och det är emot all god sed på arbetsmarknaden. Det är en av grundbultarna i föreningsrätten att vi får välja våra ombud själva, säger Ingrid Lindholm. Tolkningarna av samverkansavtalet går isär.

Annika Becker säger att orsaken till att Lärarnas riksförbund inte fick ta med ett ombud är att centrala samverkansgruppen inte är en förhandlingssituation utan en plats för dialog. Hon säger också att hon och övriga fackförbund är överens på den punkten.

Ingrid Lindholm säger att om samverkansavtalet skulle innehålla en klausul som hindrar facket från att fritt välja sina ombud så strider det mot föreningsrätten.

– Men, jag har läst i genom avtalet och jag hittar ingen klausul som hindrar oss från att ha med ett regionalt ombud, säger hon.

I en skrivelse som riktats till politikerna i gymnasiedirektionen kräver nu Lärarnas riksförbund att få träffa direktionen för att diskutera Annika Beckers, i deras ögon, felaktiga beslut. Om direktionen inte går dem till mötes överväger facket tvisteförhandling.

Men på onsdagens direktionsmöte valde ordföranden Kent-Ivan Andersson att inte ta upp fackets förfrågan.

– Jag anser inte att detta är en politisk fråga i första hand, utan något som ska hanteras av skolledningen.

Så om facket vill ha gymnasiechefens beslut utvärderat så är det gymnasiechefen som ska göra det?

– Så ser delegationsordningen ut. Men, om man inte lyckas lösa det på verksamhetsnivå så får vi titta på det. Vi har ju trots allt det yttersta ansvaret.

Joakim Andersson

0411-55 78 36

joakim.andersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.