HD prövar inte domen mot McDonald's-rånarna

Ystad Artikeln publicerades
Foto: HENRIK MONTGOMERY

I december dömdes två män till fängelse för att ha rånat McDonald's i Ystad. Hovrätten ändrade den ene mannens dom till skyddstillsyn. Den andre mannen vände sig till Högsta domstolen i hopp om att bli frikänd, men domstolen tar inte upp fallet.

Det var på morgonen den 12 april som en nu 49-årig man kom till McDonald´s restaurang i Ystad med en kniv. Han gick in bakom kassorna och tvingade en kassörska att ta pengar från kassalådor och ett kassaskåp och lägga dem i en väska han hade med sig.

I restaurangens kök arbetade en nu 37-årig man, som är vän till 49-åringen. De dömdes så småningom i Ystads tingsrätt till fängelse i ett år och sju månader, respektive ett år och sex månader för att i samförstånd planerat och genomfört rånet. En av nämndemännen ville fria den yngre mannen eftersom han inte ansåg det bevisat att 37-åringen deltagit i planeringen eller ens kände till att rånet skulle ske.

Båda männen överklagade fängelsedomen till hovrätten i hopp om att bli frikända. Hovrätten ändrade domen till skyddstillsyn för den äldre av männen, men lät fängelsedomen mot 37-åringen stå fast. Den yngre mannen överklagade till Högsta domstolen som nu meddelar att den inte tar upp fallet. Därmed står hovrättens dom fast.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.