Annons

Hektisk tid för nya ägaren till slakteriet

Åkaren Tom Hansson, 45 år, har tagit över slakteriet i Ruuthsbo. Men han tänker inte bli direktören som sitter bakom ett skrivbord på kontoret.
Ystad • Publicerad 31 januari 2005
Han har lärt sig snabbt. Tom Hansson har kepsen på sig när han är inne i kylrummet där griskropparna förvaras innan de leveras ut till olika styckningsföretag. BILD: THORSTEN PERSSONFoto: 

" Jag ser mig inte som vd. Jag är en av alla som jobbar, säger Tom Hansson.

Ystad slakteri AB är det nya namnet på slakteriet, som räddades innan Sydkött gick i konkurs för drygt en vecka sedan.

Annons

Beslutet att ta över var egentligen ganska enkelt.

Tom Hansson driver ett åkeri i Sankt Olof som haft gristransporter till Sydkött som sin största verksamhet.

" Jag hade egentligen inget val. Hade jag inte gjort detta hade jag kunna sälja bilarna, säger han.

" Jag började att köra grisar 1980, så jag är ingen nykomling.

Första steget in i slakteribranschen var att köpa fastigheten i Ruuthsbo, men när det inte räckte för att rädda slakteriet tog Tom Hansson över driften i det nya bolaget.

" Jag har inte varit i slakteribranschen tidigare, men har bra kontakter. Jag är inte rädd för att ta detta steget, säger han.

" Detta är en utmaning. Nu har jag kontakterna ända ut till styckningen.

För Tom Hansson har det varit en hektisk period med telefonsamtal, möten och hårt arbete hela den vakna delen av dygnet.

" Det har gått undan, det är en turbulent start. Det tar tre veckor till en månad innan vi kommer in i rätt gängor, säger han. Första åtgärden som nybliven slakteriägare var den kanske allra tuffaste.

Sydkött hade 40 anställda, även om bara hälften arbetade i slakteriet kan många som arbetade med styckningen slakt också..

Annons

" Vi kan inte vara mer än 20. Det var inte speciellt lätt, jag känner allihopa, berättar han.

Förhandlingarna med facket gick snabbt.

När Tom Hansson tog över var beskedet förra fredagen till dem som fick jobb att arbetet på måndagen fick de själva organisera. Alla ställde upp och slakten startade 06.00.

" Har man bara med sig alla och alla är positiva är det lätt att driva företag. Jag är jättenöjd, alla har ställt upp och gjort ett jäkla bra jobb, säger Tom Hansson.

Ystad slakteri AB sysslar enbart med slakt av grisar som företaget sedan säljer som helfall, hela slaktade griskroppar. Det finns inga planer på att starta egen styckning.

– Jag kan inte stycka, då är det bättre att sälja helfall till styckare, säger Tom Hansson.

" De som styckar vet att vi inte konkurrerar. De får sina grisar alltid.

Grisuppfödarna har varit med på noterna.

– De har varit mycket positiva till den här lösningen. Jag har inte tappat en enda leverantör, berättar han.,

Leverantörerna finns i Halland, Blekinge och hela Skåne.

Annons

– Vi har ett stort upptagningsområde, men det är inga avstånd i dag, säger Tom Hansson, som räknar med att slakta 2300 grisar i Ruuthsbo varje vecka.

Bror Andersson, 62 år, är veteran i slaktbranschen. I nästan 27 år arbetade han på Scan i Tomelilla för att sedan i sju"åtta år ha arbetat i Ruuthsbo. Han är nöjd med att slakteriet drivs vidare.

" Jag är uppe i de åren att jag tänkte att jag har svårt att hitta något nytt, berättar Bror Andersson, som sett svängningarna i branschen och tycker att det är tuffare i dag än tidigare. Tom Hansson är förutom åkare även grisuppfödare, med en gård i Örkelljunga. De grisarna levereras till bondeägda KLS i Kalmar, som blivit en av hans konkurrenter när han tog över i Ruuthsbo. Det samarbetet fortsätter han även som ägare till ett av landets större privata slakterier.

Gården och åkeriet ingår i Tom Hansson AB som omsätter cirka 50 miljoner om året. Det nya bolaget Ystad slakteri AB räknar han med ska omsätta 160"170 miljoner kronor om året.

Per Nilsson

0411-55 78 06

per.nilsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons