Herren åker ut ur kyrkan

Herre Gud! Eller nånting i den stilen. Nu är det inte alls självklart att tala om Gud som en man. Eller kvinna, för den delen. Svenska Kyrkan vill att det ska vara jämställt. Och drar ett streck över könsbestämningen.
Ystad • Publicerad 7 maj 2002

I Lunds stifts nya jämställdhetspolicy, som antogs av styrelsen i förra veckan, fastslås att kyrkan inte längre bör beskriva en maskulin Gud. Detta understryks även av ledningen för Svenska Kyrkan. Konsekvensen blir en omarbetning av kyrkohandboken och bönboken. Ord som "herre" och "fader" kommer att användas sparsamt under gudstjänsterna framöver. När YA kollade läget på måndagen gick åsikterna isär bland representanterna för den lokala andligheten. Curt Persson (s), andre vice ordförande i kyrkorådet, är skeptisk till nymodigheterna. - Det finns risk för att många av församlingens medlemmar reagerar negativt. Åtminstone på kort sikt. Begreppen är inarbetade sedan flera tusen år och vi har alltid föreställt oss Gud som en man. - Jag motsätter mig inte en diskussion. Tvärtom. Det kan vara bra att ta upp frågan. Men jag ser ingen anledni Utanför Mariakyrkan sitter Rosa Franzén på en bänk och solar. Hon har ingen förståelse alls för det nya jämställdhetsdokumentet. - Alltihop verkar ju löjligt. Om Gud har varit en man i tusentals år så kan han väl få fortsätta med det. Men personligen så bryr jag mig inte så mycket. Jag har slutat att gå i kyrkan.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.