Annons

Hit flyttas Borgström

Mordbrandsdömde Ulf Borgström ska avtjäna sitt straff på anstalten Tidaholm, ett fängelse med den näst högsta säkerhetsnivån. Kriminalvårdens utredning visar att mannen som kallas för gryningspyromanen bedöms vara en både farlig och besvärlig fånge.
Ystad • Publicerad 10 september 2011
Utsikt från Tidaholm, anstalten där mordbrandsdömde Ulf Borgström ska avtjäna sitt åttaåriga fängelsestraff.
Utsikt från Tidaholm, anstalten där mordbrandsdömde Ulf Borgström ska avtjäna sitt åttaåriga fängelsestraff.Foto: Henrik Witt

Under två månader efter domen i Malmö hovrätt har Ulf Borgström hållits fängslad på Kumla medan kriminalvården har utrett var den 47-årige mannen ska placeras. Av det så kallade placeringsbeslutet som fattades i torsdags framgår att Ulf Borgström ska avtjäna sitt straff på en anstalt med den högsta eller näst högsta säkerhetsnivån.

”Av riksmottagningens utredning framgår att risken för allvarlig misskötsamhet eller kriminalitet under verkställigheten bedöms vara hög. Risken för hot och våld bedöms vara hög. Risken för rymning och fritagning bedöms vara medel”, står det i placeringsbeslutet.

Annons

Det framgår också att Ulf Borgström vill studera under tiden i fängelse.

Han dömdes i somras till åtta års fängelse för mordbranden i hyreshuset vid Sankt Knuts Torg i Ystad i december i fjor. Mannen som kallas för gryningspyromanen kan tidigast i april 2016 släppas fri.

– Ska han släppas då krävs det att allt fungerar och att han inte rapporteras för allvarlig misskötsamhet, säger Helena Lundberg, placeringschef inom kriminalvården.

Olika bakgrunder

Skulle Ulf Borgström fortsättta med sitt missbruk av narkotika eller bryta mot reglerna på anstalten kan hans straff komma att förlängas. Praxis är annars att en fånge friges villkorligt efter två tredjedelar av strafftiden.

På Tidaholm sitter intagna med mycket olika bakgrund. Här finns fångar med långa fängelsestraff men även fångar som kanske inte har dömts till så långa straff men av andra skäl placeras på en anstalt med hög säkerhet.

Helena Lundberg berättar att rutinerna på ett fängelse som Tidaholm innebär att fångarna låses in i sina celler vid åttatiden på kvällen. Varje fånge har en egen cell med en säng, ett skrivbord och ett begränsat antal ägodelar som böcker och cd. Endast i undantagsfall tillåts dator.

Sysselsättningsplikt

Väckning sker vid sjutiden. Tidpunkt är lite olika från anstalt till anstalt, enligt Helena Lundberg.

Det är sysselsättningsplikt på Tidaholm. Det innebär att de intagna måste arbeta, studera eller deltaga i något så kallat påverkansprogram, till exempel mot missbruk.

Annons

– Men då krävs det att de intagna själva vill deltaga. Det har visat sig kontraproduktivt att tvinga någon vara med i våra påverkansprogram, säger Helena Lundberg.

Inom kriminalvården finns inga speciella program för pyromaner eller mordbrännnare, enligt Helena Lundberg.

Ulf Borgström har berättat att han läste mycket under tiden i häktet. På Tidaholm kan han besöka anstaltens bibliotek.

På Tidaholm finns också så kallade ro-platser. Det är avdelningar med lite färre fångar som används för intaga som hotas och kanske är lite udda. Men för att hamna på en sådan avdelning krävs det att fången uttryckligen vill det, enligt Helena Lundberg.

Maria Sällberg
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons