Annons

Höga miljökrav ger ökade kostnader för muddring

Ystad • Publicerad 12 maj 2005
Mycket arbete och dyrt blir det för kommunen för att få bort det slam som lagt sig på havsbotten i småbåtshamnen. BILD: Jan-Olle Persson
Mycket arbete och dyrt blir det för kommunen för att få bort det slam som lagt sig på havsbotten i småbåtshamnen. BILD: Jan-Olle PerssonFoto: 

Efter att hoppat över muddringen förra året, blev situationen näst intill akut för småbåtshamnen. Flera segelbåtar höll på att gå på grund när de skulle in i hamnen och kommuen fick kritik. Att få bort det slam som bildats av att sand av vågrörelsena kommit in från havet, är nödvändigt. Men det kostar.

" Det blir mycket höga kostnader, närmare 300000"400000 kronor kan det nog sluta på, säger Jerker Åkesson kultur och fritidsförvaltningen.

Annons

Det höga kostnaderna beror till största delen på att slammet inte längre får läggas ut i havet igen. Miljökraven är höga och sanden ska därför tvättas innan den kan placeras ut vid Löderups strandbad.

Det är ett stort arbete som väntar. 2000 kubikmeter sand ska tas upp från havsbotten och sedan transporteras till Hedeskoga för rening och sedan forslas ut till stranden igen.

" Det är mycket höga miljö-krav. Sanden klassas som miljöfarligt avfall även om den är ren i sig, säger Jerker Åkesson.

Britta Samuelsson

0411-55 78 00

britta.samuelsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons