Högt jobb för att få röntgenkamera på plats ”Fördubbla verksamheten”
Här saknas innehåll
Personal från lasarettet i Ystad, leverantörer och projektörer samlades i och utanför rummet där sjukhusets andra MR (Magnetröntgen)-kameran ska husera. Ingen ville missa när den lyftes in och ögonblicket förevigades med många bilder.
– Det är en stor händelse. Efter tre års väntan har vi verkligen längtat efter det här, säger Ingemo Svensson, röntgensjuksköterska och produktionsansvarig för MR.
Röntgenavdelningen ligger på tredje våningen. För att få in röntgenkameran i rummet har tegel på husfasaden plockats bort och ett stort hål tagits upp i väggen.
Utanför huset stod lastbilen tålmodigt och väntade på att lyftkranen skulle göra sitt jobb.
Och sakta men säkert började så MR-kameran sin väg uppåt.
Med visst precisionsarbete kom kameran upp och placerades på en hjulanordning. Med handkraft drogs den därefter in genom hålet till sin plats.
För att bli komplett monteras den stora kameran ihop med ett undersökningsbord.
– Kameran ska först ställas in men den första oktober ska den vara igång, säger Helena Nilsson.
Eftersom det är fritt vårdsökande servar Ystads gamla magnetkamera redan hela Skåne. Med den tar lasarettet emot 5 000 patienter per år, nu hoppas de på en fördubbling.
– Kameran betyder väldigt mycket. MR är ett område där det är mest ont om kapacitet i hela Region Skåne, säger Per Åkesson, verksamhetschef för diagnostik inom Kryh, där sjukhusen i Kristianstad, Ystad och Hässleholm ingår.
Magnetkamerans väg till lasarettet i Ystad har varit lång, inte bara resan från Tyskland. 2013 bestämdes att lasarettet skulle få ytterligare en MR-kamera.
– Kravet var att den skulle sättas in i de befintliga lokalerna och det krävde en större ombyggnad, säger Helena Nilsson.
För två år sedan drog ombyggnaden igång och i våras blev det klart var den nya MR-kameran skulle stå.
– Rummet måste avskärmas från magnetfält och kräver därför lite annat än vanliga kontorsrum. Det är ett stort projekt. Samtidigt med ombyggnaden har vi haft full verksamhet och tagit emot patienter, säger Helena Nilsson.
MR-kameran kostade 11,5 miljoner kronor.