Högt tryck på turistbyrån

Drygt en timme efter det att turistbyrån hade öppnat i går morse hade personalen hunnit expediera ett sextiotal turister i grupp eller ensamma. I förra veckan fick personalen ett par tusen förfrågningar per telefon eller över disk.
Ystad • Publicerad 3 juli 2002

- Vi börjar gå på knäna, säger turistassistent Jolanta Olsson som inte har många stunder lediga på dagen. Säsongen har börjat tidigare i år enligt hennes uppfattning. - Det blir fler och fler som besöker Ystad. Nu bävar man en del för de kommande veckorna. - Den stora industrisemestern i landet inleds nästa vecka. Mest är det svenskar som kommer in eller ringer. Men tyskarna är på väg tillbaka och det kommer även många danskar. - Många tyskar frågar efter Wallander. Hon får medhåll av Marie Mårtensson som är marknadskoordinator i Ystads kommun. - Sedan några år tillbaka har vi många journalister som kommer hit för att skriva om Kurt Wallanders Ystad. Henning Mankells romanfigur är mycket populär i Tyskland. - I fredags var tyska tv-bolaget Norddeutscher Rundfunk här med ett filmteam som filmade på Marsvinsholm och ett annat team som bland annat gjorde en Wallander-tur med brandbilen. De ville ha tyska statister på bilen så att de inte skulle bli helt själva på rundturen. Jag satte upp en lapp på turistbyrån. På noll tid var brandbilen full av tyska turister och flera stod och väntade på eventuellt återbud. Inslagen från Ystad ska sändas i slutet av juli. Och redan i augusti kan personalen på turistbyrån se fram emot en ny invasion av tyskar. - I början av augusti ska vi intervjuas av Radio Bremen om...gissa vad? Wallanders Ystad så klart. Och enligt Jolanta Olsson håller turistbyrån på att ta fram en ny broschyr för bland annat tyska Wallander-fans. Sedan är man spänd på vad engelsmännen ska tycka. Eller rättare sagt vad en viss brittisk journalist ska ha för åsikter om Ystad. I slutet av juli anländer nämligen en medarbetare från den brittiska resehandboken "Rough Guides". - Vi finns redan med. Nu ska uppgifterna uppdateras, säger Marie Mårtensson. På turistbyrån förmedlar man enbart privatrum. Det går bra och när industrisemestern kommer igång är mycket bokat. Enligt Jolanta Olsson har turistbyrån exempelvis inga golfpaket. - Det är så svårt att hitta övernattningar. Mycket tyder på att Ystads kommun är på väg mot en bra turistsäsong, vädret till trots. Alla evenemangsbokningar som ombesörjs av turistbyrån går också över förväntan. Turistbyrån har fyra sommaranställda ungdomar som arbetar två och två. Och man hade behövt förstärkning. - Vissa dagar är det svårt att hinna med att svara i telefonen. Många som kommer in på turistbyrån vill ha tips, berättar Jolanta Olsson. - Det gäller i synnerhet barnfamiljerna.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.