Höjd avgift för uteserveringar upprör krögare

Ystads krögare är upprörda över förslaget att höja avgifterna för uteserveringar med drygt 350 procent.
Ystad • Publicerad 31 oktober 2007
Johan Lenngerd på Store Thor har diskuterat förslaget till avgiftshöjning med kollegerna i krögarföreningen. Upprördheten är stor. ARKIVBILD: ANETTE SJÖSTRAND
Johan Lenngerd på Store Thor har diskuterat förslaget till avgiftshöjning med kollegerna i krögarföreningen. Upprördheten är stor. ARKIVBILD: ANETTE SJÖSTRANDFoto: 

– Jag blev upprörd när jag läste det i tidningen, berättar Johan Lenngerd, en av ägarna till restaurang Store Thor.

YA berättade i lördags att samhällsbyggnadsnämnden vill höja avgiften för uteserveringar som använder kommunens mark. I år har det kostat elva kronor kvadratmetern per månad. Om nämndens förslag bli verklighet kostar det 50 kronor från årsskiftet, en höjning med omkring 355 procent.

Store Thor betalar mu cirka 6 100 kronor för sin uteservering på 93 kvadratmeter under ett halvår. Med det nya förslaget slutar räkningen från kommunen på knappt 22 000 kronor.

– Det är en rätt stor höjning, tycker Johan Lenngerd. – I slutändan drabbas gästerna. Vi får höja priserna på mat och dryck.

Han tycker att om Ystad haft lägre avgifter än andra kommuner går det inte att ta igen allt på en gång.

– Då får man höja över en längre period. Kanske en upptrappning på fem år.

Johan Lenngerd tycker också att kommunen borde ge någonting samtidigt som den höjer avgiften för att hyra allmän platsmark.

– Då kan vi få igenom lite av våra krav. Vi vill ha öppet till klockan ett, men måste stänga vid midnatt, säger Johan Lenngerd.

– Jag är villig att betala marknadsmässiga priser, men då vill man ha något att säga till om också.

Ett annat krav är att få tillstånd på längre tid än ett år för att säkra investeringar i uteserveringen. Han tror också att höjda avgifter gör att krögare drar ner på tiden som de har uteservering till den säkraste tiden.

– Jag kommer bara att ha öppet den period det behövs. Det blir för kostsamt annars, säger han.

Liselotte Sörensson på Lottas restaurang är också upprörd. Hon efterlyser en dialog från kommunens sida.

– Vi blev lovade ett möte efter sommaren där vi skulle diskutera uteserveringar. säger Liselotte Sörensson. som fick läsa om förslaget i YA. Hon tycker också att kommunen stirrar sig blind på sommarsäsongen. Under vintern är det inte lika lönsamt att driva en krog i Ystad.

– Det är många som ska leva på de kronor vi får in under sommaren, säger Liselotte Sörensson.

Hon betalar 1 540 kronor för 35 kvadratmeter under fyra och en halv månad. Ny avgift blir drygt 5 400 kronor för samma tid.

Ulrika Guldroth tog tillsammans med sin man Mikael över Koppen i somras.

– Jag tycker att det är tråkigt. Uteserveringarna är en mysfaktor i hela sta'n, säger hon.

Koppen betalade 2432 kronor för uteserveringen på 37 kvadratmeter under ett halvår. Ny avgift blir cirka 8 600 kronor. Det är samhällsbyggnadsnämnden som har tagit fram förslaget.

– Det är en marknadsanpassning, säger nämndens ordförande Ronny Nielsen (m).

– Vi har tittat på grannkommunerna och tittat på Malmö och Lund. Vi har lagt oss på en skälig ökning.

Ystad hade i somras drygt 20 uteserveringar.

Förslaget att höja avgiften tas upp i kommunfullmäktige i november.

Per Nilsson

0411-55 78 46

per.nilsson@ystadsallehanda.se

aAvgifter för uteserveringar

n Simrishamn:Från 65 kronor ner till 32 kronor kvadratmetern per månad beroende på läget.

n Sjöbo:Ingen fastställd avgift.

Skurup:Ingen fastställt avgift.

n Tomelilla:Tar ut avgiften per vecka. Omräknat i månadsavgift blir det 24– 30 kronor kvadratmetern per månad beroende på hur många veckor det är i månaden (6 kronor per kvadratmeter i veckan). Kommunen håller på att se över avgiften.

n Malmö:Tar ut avgiften per säsong från 15 mars till 31 oktober. Omräknat i månadsavgift kostar det från 93 kronor ner till 46 kronor beroende på läget.

n Lund:77 kronor per kvadratmeter i månaden i centrum, men då måste krogen binda sig för sex månader. I ytterområden kostar det 51 kronor. Kortare hyresperiod i centrum kostar 103 kronor per kvadratmeter i månaden.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.