Hon är först ut med lärarlegitimation

Kristina Mårtensson är lärare med rätt att sätta betyg. Det har hon papper på. Hon är en av de första lärarna i Ystad som fått sin lärarlegitimation.
Ystad • Publicerad 21 januari 2012
Kristina Mårtensson, klasslärare i Sjöstjärnan 5 på Edvinshus är en av de första i Ystad som fått ut sin lärarlegitimation.
Kristina Mårtensson, klasslärare i Sjöstjärnan 5 på Edvinshus är en av de första i Ystad som fått ut sin lärarlegitimation.Foto: Bass Nilsson

– Legitimationen är en säkerhet och en trygghet, ett komplement till min lärarexamen, säger hon.

Senast den första juli 2015 måste alla lärare ha legitimation i de ämnen de ska undervisa och sätta betyg i. Kravet ställer till det för en hel del kommuner, eftersom många lärare undervisar i fler ämnen än de har behörighet i.

Av Kristina Mårtenssons legitimation, som är ett ganska ordinärt A4-papper, framgår att hon är behörig F-6-lärare i svenska, matte och NO. Som klasslärare i Sjöstjärnan 5 på Edvinshus, undervisar hon även i bland annat SO.

– Jag vet inte exakt hur man löser det när de nya reglerna börjar gälla. Men jag tror att jag kan fortsätta undervisa, men min kollega sätter betygen.

För att få ut legitimationen krävs att man har tagit sin lärarexamen och att man arbetat i minst ett år. Kristina Mårtensson blev färdig lärare för fyra år sedan och har arbetat på Edvinshemskolan, dit Edvinshus hör, i två år.

Hon är lite förvånad att hon är först med att få ut sin examen i Ystad.

– Men jag var snabbt ute med att skicka in mina papper, när det blev möjligt att söka, säger hon.

I Ystad finns omkring 200 förskollärare och 300 lärare. I stort sett samtliga har behörighet, men flera av dem undervisar i ämnen de inte är behöriga i. Exakt hur kommunen ska lösa det vet man ännu inte. En del kan man komma tillrätta med genom att organisera om. I andra fall krävs att lärarna kompletterar sina utbildningar.

– Vi har gjort en övergripande kartläggning och går nu vidare med att titta mer specifikt på varje lärare, säger projektledare Susanne Jönsson.

Kristina Mårtensson har inga planer på att komplettera sin utbildning med SO-ämnena just nu. I maj går hon på föräldraledighet. Lärarlegitmationen sätter hon in i en pärm bland andra viktiga papper.

– Den är inte tillräckligt snygg att ha inramad på väggen, säger hon och ler.

Ann-Louise Olander
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.