Hon vann modetävling i tv: "Känns skitbra"

Ystad Artikeln publicerades
Sabina Söderberg från Ystad blev vinnaren i tv-tävlingen Design Genius. Bland designers från hela världen valdes hon ut som en av åtta deltagare.
Foto:Fashion Television
Sabina Söderberg från Ystad blev vinnaren i tv-tävlingen Design Genius. Bland designers från hela världen valdes hon ut som en av åtta deltagare.

Sabina Söderberg har nu all rätt att kalla sig modegeni. På torsdagskvällen vann hon tv-tävlingen Design Genius – med hjälp av disktrasor, sopkvastar och plasthandskar.

Det har hunnit gå ett år sedan den faktiska inspelningen av de sex avsnitten i Design Genius. Programmet spelades in i Filippinerna och har sänts på Fashion Television.

YA når Sabina Söderberg i Singapore över telefon och hon försöker minnas hur det kändes då, när hon precis hade gått segrande ur den sista tävlingen.

– Det är ganska längesen och jag har tappat lite hur det kändes när jag väl vann. Men det känns så klart skitbra. Jag fick en hel del självförtroende och kände att jag verkligen kan, säger hon.

Sabina Söderberg är född och uppvuxen i Ystad. Under gymnasieåren läste hon modedesign på Hantverksgymnasiet i Tomelilla och efter ett år på Malmö Tillskärarakademi fortsatte mode- och designstudierna i London.

Där jobbade hon också för olika klädmärken innan hon bestämde sig för att starta eget klädföretag.

– Jag skapade mitt eget märke för ett och ett halvt år sedan och började sälja kläder online. Det är en riktigt tuff bransch och det kommer nog ta ett tag att nå dit jag vill, men det har gått förvånansvärt bra, berättar Sabina Söderberg.

Nu har hon återförsäljare i både Sverige, Norge och England. Hon syr och designar kläderna själv och plaggen får namn efter vänner, familj och andra personer som har stöttat eller inspirerat Sabina i hennes företagande.

Klädstilen är inspirerad av den skandinaviskt minimalistiska, men innehåller också handritade, färgstarka och framträdande tryck – något som är mer typiskt för den asiatiska marknaden. Det är en av anledningarna till att Sabina Söderberg valde att pröva sina vingar i Singapore.

– Jag kände att mina kläder kunde passa den asiatiska kundgruppen bra. Men jag ville också uppleva en ny kultur och se hur långt jag kunde komma här, säger hon.

Till tävlingen Design Genius valdes Sabina Söderberg ut som en av åtta deltagare – bland designers från hela världen. Bara det kändes stort.

– Jag har ingen aning om hur de hittade mig från början. Jag fick en förfrågan om jag ville vara med, så jag skickade in en video där jag berättade om mig själv och mina kreationer. Jag blev helt överlycklig och började gråta bara av att bli uttagen.

I varje avsnitt skulle deltagarna skapa en outfit utifrån ett visst tema. De hade fyra timmar på sig och fick verkligen visa prov på kreativitet.

– De gav oss inga fina tyger som man är van att arbete med. För att ge det hela en twist skulle vi sy i återvunna material, det kunde vara byggarbetshjälmar, spannar och kvastar. Det var den absolut största utmaningen, hur syr man i en plasthink?

I finalen sydde Sabina en klänning av hängselbyxor, disktrasor, sopkvastar och plasthandskar. En tidigare kreation växte fram ur duschdraperier och frottéhanddukar.

Vad betyder vinsten?

– Just att man får synas lite mer och verkligen visa vad man kan. Kläder i dag kan kännas lite ytligt, folk vet inte hur mycket jobb som ligger bakom ett plagg men det fick man verkligen chans att visa i tävlingen.

Besöken i Ystad blir inte så många nu för tiden. Men förhoppningsvis kommer Sabina att firas när hon kommer hem till jul.

– Jag har fått hålla det här hemligt så länge att jag nästan spricker. Det blir säkert något kalas när jag kommer hem, säger hon.