Hon firar 50 år som designer

Velouren har kommit och gått och är nu modern igen. Men det är inget som förvånar modedesignern Jane Wikström. 50 år i yrket har lärt henne att det mesta kommer tillbaka.
– Modet går mycket i cykler och jag har 50 år att gräva bland, säger hon.
Ystad • Publicerad 21 april 2014
Den gröna jackan från tidig produktion tillhör inte Jane Wikströms favoriter. Det gör däremot den senaste designen med ränder à la Pippi Långstrump.
Den gröna jackan från tidig produktion tillhör inte Jane Wikströms favoriter. Det gör däremot den senaste designen med ränder à la Pippi Långstrump.Foto: Foto: Mark Hanlon
Jane Wikström tycker mycket om den färgväxande bomullen som har sin färg direkt när den växer på bomullsplantan. Den finns i brunt, grönt och vitt.
Jane Wikström tycker mycket om den färgväxande bomullen som har sin färg direkt när den växer på bomullsplantan. Den finns i brunt, grönt och vitt.Foto: Foto: Mark Hanlon

Egentligen har Jane Wikström redan haft sitt 50-årsjubileum. Någon gång i februari 1964 startade hon sin designverksamhet i Stockholm men minns inte exakt datum. Sedan fem år tillbaka är hon verksam i Ystad och firar nu sitt jubileum med en påskutställning med sina kläder från fem årtionden.

Inne i butiken på Per Helsas gård står trätrallar framför provrummen. De har gjorts om till podium och ska användas i utställningen. Det ska även en illgrön luddig jacka som tydligt sticker ut på väggen.

– Den är så rälig. Jag har förträngt när den gjordes, jag vet inte om det var 1960- eller 70- tal eller 80-talet. Den stämmer så illa med vad jag gör i dag, säger Jane Wikström och tittar med avsmak på sin skapelse.

Hon har ändå beslutat att den ska vara med på utställningen. Jackan skulle kunna vara en del av dagens mode men det skulle inte få Jane Wikström att ta upp produktionen av den igen.

– Den är av supersyntet. Syntet kommer ur oljan och det är mer ändligt än naturmaterial.

Synen har förändrats

Synen på vilka material hon gör kläder av har förändrats mycket genom åren.

– När jag började brydde sig ingen speciellt om miljön, det skulle bara vara häftigt. Nu är det viktigt att det är ekologiskt eller miljöanpassat på annat sätt.

Jane Wikström har bott och arbetat i Skåne sedan 1974. Resan från Stockholm har gått via Västra Nöbbelöv, Malmö och Skateholm. Hon jobbade i stor skala med många anställda, syfabrik och butiker.

I slutet av 1980-talet fick hon trappa ner den egna verksamheten, det var i samband med att velouren blev helt ute.

– 1987 blev velour ett skällsord, velourpappa, säger hon.

– Ett par säsonger har jag kört velour igen. Det är tillåtet nu efter att ha varit helt borta i många år. Det är ett mycket skönt material att bära.

Sökte nya vägar

Designern sökte sig nya vägar. Hon jobbade som frilans på olika tidningar med att rita vävmönster men även med att designa modeller och tyger.

– 1996 fick jag kontakt med den färgväxande bomullen och föll pladask. Barnbarnen hade börjat komma och jag ville jobba med det som var framtiden. Den bomullen är det renaste man kan tänka sig, säger hon.

Jane Wikström började med egen verksamhet igen och har fortsatt med det. Butiken i Ystad startade hon för fem år sedan och sköter den ensam i dag. Sedan två år bor hon även i staden.

Hon arbetar mycket med vad hon kallar slow fashion: Välja kläder som håller länge och använda tyger som inte innehåller farliga kemikalier och som producerats på ett bra sätt.

Långt från pensionen

Jane Wikström har hunnit bli 71 år och tänker inte sluta jobba än. Och trots alla år i yrket har hennes inspiration och lust att skapa inte sinat.

– Jag utgår mycket från vad jag själv behöver. Jag har samma modeller i kollektionerna väldigt länge och många gillar det. Men det kommer förstås även lite nytt.

Maria Sällberg
Carina Viberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.