Hon plåstrar om Wallander

Ystads växande filmindustri har lett till att fler och fler lokalt bosatta anställs av filmteamen. I sjätte delen av artikelserien om filmarbetare i Ystad möter vi Jeanne Larsson.
Ystad • Publicerad 28 september 2009
Foto: 
Jeanne Larsson står redo med sin väska under inspelningen. Bild: Anna Bank
Jeanne Larsson står redo med sin väska under inspelningen. Bild: Anna BankFoto: 

Vad gör du på filmen?

– Jag är sjuksköterska och mina uppgifter är väldigt varierande. Jag tar hand om allt från huvudvärk till organisering av vaccinationer. Jag är alltid på plats på inspelningen i fall det skulle ske en olycka. Till exempel vid pistolskott. Då används så kallade squibs, små explosionspaket som gör ett hål i skjortan och innehåller en vätska som liknar blod. Man vet aldrig om något går fel, om paketet flyttar sig och en skada uppkommer.

Vad är det svåraste med ditt jobb?

– Det svåraste är att utöva yrket utomhus. Att försöka lägga en kompress när det regnar, blåser och är mörkt. Det är också väldigt utmanande att allting måste gå så fort. Alla har bråttom och mitt jobb är att ge teamet service så att dom inte behöver avbryta inspelningarna.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att träffa alla duktiga och kreativa människor som man inte skulle ha stött på annars.

Har du någon anekdot från en filminspelning?

– Allt som händer här är sekretessbelagt så det blir svårt. Ibland får jag även rycka in för att hjälpa allmänheten. Vid en inspelning på torget förra året var det en förbipasserande som föll ihop och började kräkas blod. Då var det tur att jag var där.

Vad har du för bakgrund?

– Innan jag blev sjuksköterska studerade jag konst och design på UCLA i Los Angeles. Jag har min grundutbildning som sjuksköterska från USA och distriktsutbildningen från Sverige. Jag jobbade även på den första inspelningen här i Ystad. Jag tror att min 30 år långa erfarenhet som sjuksköterska är väldigt viktig för det här arbetet men också min bakgrund inom konsten. Jag uppskattar verkligen det kreativa arbetet som sker här.

Några tankar om Ystad som filmstad?

– Det är fantastiskt bra för turistnäringen. Ystad är en väldigt tilltalande stad rent visuellt och jag hoppas att Ystad som filmstad fortsätter att byggas upp. Förhoppningsvis blir Svinalängorna ett lyft för film-Ystad.

Favoritfilm?

– Casanova, av Lasse Hallström (2005). Heath Ledger var en stor talang och det är tragiskt att han dog så tidigt.

Framtidsplaner?

– Först skall jag måla klart en tavla som jag började med innan inspelningarna. Sen åker jag söder ut för att arbeta på ett friidrottsläger. Jag jobbar gärna mer med film om det finns möjlighet.

Helena Stenkvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.