Huset mitt i turistparadiset söker ny ägare

En av Sveriges hetaste sommarmetropoler behöver en ny verksamhet och en ny husägare. För nu finns det unika objektet ute till försäljning: Sjöräddningssällskapets röda hus precis vid havskanten i Kåseberga hamn.
Kåseberga • Publicerad 27 mars 2018
Mitt i Kåseberga hamn ligger huset som nu är till salu.
Mitt i Kåseberga hamn ligger huset som nu är till salu.Foto: Foto Diakrit för Mäklarna Ekström & Co.

Efter tio års museiverksamhet i Kåseberga hamn stängde Sjöräddningssällskapet dörrarna till huset 2016. Under Påskrundan ställer Pierre Rosén ut olje- och akrylmålningar i den uppfräschade hallen, vilket blir det sista som händer innan den så speciella lokalen säljs.

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening, som 2006 fick EU-bidrag för att skapa det nationella museet i Kåseberga, om den hundraåriga verksamheten för att rädda sjöfarares liv. När dessa pengar tog slut var också museets dagar räknade och museets föremål fördelades till andra ställen runt landet. Bland annat till Sandhammaren.

– Tanken var aldrig att permanenta museet, berättar Lars Wrammert, som var föreningens lokala ordförande. Sjöräddningssällskapet finns till för att rädda liv och dit går pengarna, så vi upplöste den lokala föreningen.

Ett rum med utsikt…
Ett rum med utsikt…Foto: Foto Diakrit för Mäklarna Ekström & Co.

Sjöräddningssällskapet finns kvar med sin egentliga verksamhet med sina sydliga center i Skillinge och Ystad.

Så vad blir det nu av huset som byggdes 1944 som sjöräddningsstation, och sedan länge är kulturskyddat? Klart är att det inte kan bli privat boende. Kommunen äger marken och det finns förslag från delar av oppositionen att köpa huset för att skapa ett besökscenter här, medan de styrande vill ha ett besökscenter i den närliggande, av kommunen uppköpta, Ebbas gård, där en planprocess redan är påbörjad.

Kåseberga med sina Ale Stenar är en av Sveriges största turistmagneter på sommaren med över 750 000 besökare per säsong.

– Läget är unikt, utropar Marcus Ekström ansvarig mäklare på Mäklarna Ekström & Co. Precis vid havet och med en by med besökssiffror högre än Naturhistoriska Riksmuseet. På minussidan finns begränsningarna: Du får inte förändra alltför mycket exteriört, huset är oisolerat och det är fastighetskontoret som till sist måste godkänna verksamheten.

Fler matställen, utställningslokal och annat som kan accepteras som ”hamnverksamhet” ligger kanske närmast?

– Det allra bästa vore om kommunen köpte huset och skapade service med tvätt och dusch för småbåtshamnens alla besökare, menar kåsebergaveteranen Ove Söderling, som fungerar som ansvarig för fritidsbåtarna under somrarna. Det är alldeles för trångt i kiosken där duscharna nu finns, och den ska dessutom byggas om. Lokalen vore perfekt. Caféer och annan verksamhet finns det ju redan och huset ligger perfekt intill hamnen, menar Ove, tidigare lokal fiskare som också ansvarat för Ola Ahls fiskebod.

Ett enda stort rum med taket närmast som ett upp- och nervänt båtskrov.
Ett enda stort rum med taket närmast som ett upp- och nervänt båtskrov.Foto: Foto Diakrit för Mäklarna Ekström & Co.

Henric TiseliusSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.