Annons

Hyresgäster betalar inte dubbelt

Ystad • Publicerad 6 oktober 2010

Ystadbostädersponsrar inte kommunala förlustverksamheter med sitt överskott. "Hyresgästerna förlorar inte ett öre. Tvärtom", säger bolagets vd Toste Clementson.

I går berättade YA om tidningen Bofasts granskning av svenska kommuner som tar ut mer pengar än lagen tillåter ur allmännyttans bostadsbolag. Enligt tidningen mjölkar kommunerna bostadsbolagen på kapital för att täcka förluster i andra kommunala verksamheter. På listan över 29 syndande kommuner hamnade Ystad på nionde plats med ett uttag på 14 miljoner år 2008.

Annons

Men tidningens beräkningar ger en felaktig bild, menar Ystadbostäders vd Toste Clementson.

– De verkar bara ha läst halva årsredovisningen. Annars hade de sett att vi får tillbaka merparten av pengarna. Det som på ytan ser ut som ett överuttag ur bostadsbolagets kassa är nämligen resultatet av avancerad skatteplanering.

Metoden har tillämpats sedan Y-tornets bildande i december 2004, då alla kommunens bolag samlades i en koncern. Systemet går ut på att dotterbolagen, däribland Ystadbostäder, lämnar hela sitt överskott till moderbolaget Y-tornet. En dryg fjärdedel av summan får bolagen sedan tillbaka som aktieägartillskott. De 26,3 procent kommunen behåller motsvarar på kronan de pengar som bolagen i annat fall hade fått betala i statlig skatt.

– I Ystadbostäders fall innebär det att kommunen i själva verket bara behöll 4,2 miljoner av överskottet på 14 miljoner 2008, förklarar kommunens ekonomichef Marcus Nilsson. Sedan Y-tornet bildades har staten snuvats på många miljoner i förlorade skatteintäkter från Ystads kommunala bolag. Men upplägget är helt lagligt, poängterar Marcus Nilsson.

– Det finns ingenting i upplägget som strider mot regelverket.

Att nalla ytterligare av bostadsbolagets överskott, till exempel i form av en aktieutdelning, har över huvud taget inte varit aktuellt.

– Det är en politisk strävan att Ystadbostäder ska få behålla sina tillgångar. De behövs för de nya bostäder som ska byggas.

Toste Clementson hoppas att oroliga hyresgäster som nu befarar att de betalar dubbelt ska känna sig lugnade av förklaringen.

– Pengarna stannar i Ystads kommun och kommer alla invånare, även våra hyresgäster, till godo istället för att hamna i Stockholm. Så egentligen får de dubbel valuta för pengarna.

Lena Stadler
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons