Idrott och kultur ska minska supandet på lucia

En av årets stora festhelger närmar sig. För att minska ungdomsfylleriet under luciafirandet förbereds flera alkoholfria alternativ.
Ystad • Publicerad 6 december 2005
Åsa Andréns logga kommer synas på 600 gymnasielevers bröst under lucianatten. Bild: Martin Ekelund
Åsa Andréns logga kommer synas på 600 gymnasielevers bröst under lucianatten. Bild: Martin EkelundFoto: 
I Österporthallen kommer 600 ungdomnar delta i den innebandy- och volleybollturnering som skolan anordnar i samarbete med en rad företag. Bilden är från förra årets arrangemang. Arkivild: Mark Hanlon
I Österporthallen kommer 600 ungdomnar delta i den innebandy- och volleybollturnering som skolan anordnar i samarbete med en rad företag. Bilden är från förra årets arrangemang. Arkivild: Mark HanlonFoto: 

Fältsekreterarna i kommunen har under en tid arbetat med att informera skolungdomarnas föräldrar. Alla som har barn i högstadiet har fått hem brev där de uppmanas hålla uppsikt över sina barn.

– Det är ingen kväll som de ska vara ute på, säger Richard Magnusson, fältsekreterare i kommunen.

Han tycker det är viktigt att göra föräldrarna medvetna om sin roll i ungdomarnas beteende.

– Det finns en liberal syn på det här med sprit.

Att skapa drogfria alternativ är ett annat viktigt sätt att minska supandet. På teatern ordnas lussevaka med kulturella inslag för tredje året i rad.

– Det är för att man ska kunna vara ute och ha kul utan att supa ner sig totalt, säger Amanda van Rheinberg som är en av de fem gymnasietjejer som jobbar med lussevakan.

Tillsammans har de satt samman ett program där lokala förmågor blandas med rikskända. Spokenwordartisten Kalle Haglund, svensk mästare i poetry slam, delar scen med coverbandet Pacific. Elever från kläd- och designprogrammet arrangerar modevisning med sina egna kreationer.

– Vi försöker ta lite olika grejor som lockar olika människor, säger, Amanda van Rheinberg. I Österporthallen anordnas det stor volleyboll- och innebandyturnering för femtonde året i rad.

49 volleybollag och 25 innebandylag är anmälda. Totalt kommer över 600 elever delta i turneringen.

Skolvärden Sixten Andersson är en av dem som arrangerar luciaspelen, med stor hjälp av lärare som ställer upp ideellt.

Det var han, som för 15 år sedan, kläckte idén om ett idrottsarrangemang. Det var efter att polisen ringt och väckt honom en lucianatt som han fann måttet rågat.

– Polisen ringde och sa att, Sixten du måste komma ner. Då satt eleverna med papperskorgar och spydde på Folkets park. Jag gick upp till min dåvarande chef och slog näven i bordet. Så vi började spåna och kom på den här idén.

I år harÅsa Andrén från estetprogrammets tredje år designat tröjorna som delas ut till de 600 deltagarna.

Hon nappade direkt när Sixten Andersson behövde någon som ritade loggan.

– Jag har hållit på med tryck tidigare och tycker att det är jätteroligt, säger hon och granskar stolt tröjan den helt färska tröjan.

Martin Ekelund

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.