Annons

Idrottslärare kritiska mot kommunen

Samtliga idrottslärare vid Sydskånska Gymnasiet riktar skarp kritik mot Ystads kommun för misskötsel av Österporthallen och badhuset.
Ystad • Publicerad 29 augusti 2002

Fritidschef Staffan Görefält håller med om att det krävs insatser men att kultur-, turist- och fritidsnämnden inte fått de pengar den begärt i flera år. - Vi får göra vad vi kan med egen personal och de knappa resurser som finns. I ett öppet brev konstaterar tio idrottslärare på gymnasiet att underhållet på nämnda anläggningar blivit allt sämre och med detta följer också ett stort slitage. - Vi har 2.700 elever som utnyttjar lokalerna. Badhuset är till exempel under all kritik. Och det är i denna miljö vi ska arbeta i hela dagarna, säger idrottslärare Anders Göland. Badhuset byggdes om på 90-talet men fortfarande är lokalerna inte tillfredställande. Idrottslärarna som alternerar mellan båda anläggningarna påtalar att exempelvis duschutrymmena är undermåliga och omklädningsrummen omoderna. - Vi har påtalat allt det här i många år. I Österporthallen, som byggdes i mitten av 70-talet, flagnar färgen i omklädningsrummen, putsen faller ned och rören rostar enligt idrottslärarna. - Det är motbjudande att gå in där, säger Göland. I brevet framhåller de också att det saknas takplattor i korridorerna, att det läcker in och att skjutdörrarna i förråden inte går att öppna eller stänga. Staffan Görefält kommenterar att en del åtgärdats redan, exempelvis det läckande taket. - Men en hel del har med skadegörelse att göra. Även i badhuset är omklädningsrummen undermåliga enligt idrottslärarna. Utrymmena är inte avpassade för den stora genomströmningen av elever. - Anläggningarna utnyttjas maximalt hela dagen, efter skolans slut och på kvällarna är det andra som avlöser eleverna, säger Göland. På badhuset har också takplattor och takplåtar lossnat. I brevet skriver de vidare att styrketräningslokalen i källaren under badet är kraftigt eftersatt både vad gäller utrustning och miljö. Och enligt idrottslärarna är det den enda lokal där de för närvarande kan bedriva styrketräning och rehabilitering. Görefält tycker dock inte att lokalen är i så dåligt skick. - Men det är mycket utrustning som bara försvunnit. I långtidsplanen finns en större upprustning av badhuset med år 2004. Men idrottslärarna vill se åtgärder ganska omgående. De menar att de ser ett mönster inom kommunen vad gäller underhållet. Satsningen har varit obefintlig och problemen tornar nu upp sig. De anser att kommunen i dag står inför nybyggnationer och stora underhållskostnader.

Lars Jarlsbo lars.jarlsbo@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons